Treeni ja ravinto

Millainen on terveellinen välipala?

Pitkä päivä töissä vaatii veronsa. Jos kätesi kurottautuu turhan usein kohti karkkiautomaattia tai kaupasta lähtee mukaan vain keksejä, kannattaa ajatella hieman pidemmälle. Valitsemalla järkevän välipalan säästää aikaa, kaloreita ja jopa rahaa, neuvoo WebMD.

3.8.2009 Terve.fi

Ravitsemustieteilijä Laurie A. Higgins on huolissaan nykyisestä välipalakulttuurista.

- Ruoka on niin helposti saatavilla. Ihmiset eivät ota eväitä mukaansa, jolloin he päätyvät nappaamaan jotain nopeaa ja helppoa. Ja kuinka ollakaan, useimmiten valinta kohdistuu pahimpaan, rasvaisimpaan ja sokerisimpaan kaloripommiin.

Jokainen tietää parhaiten, millainen välipala itselle sopii. On siis itsestä kiinni valita se paras välipala, joka sopii sekä omille, yksilöllisille tarpeille että on myös kätevä jokapäiväisessä elämässä.

Höystä välipala järjellä

Jos tapanasi on syödä aterioiden välissä, tarkastele syömistapojasi, neuvoo ravitsemusterapeutti Roberta Larson Duyff. Välipala on nimittäin pieni ateria ja hyvä keino saada puuttuvat ravintoaineet. Milloin välipala on sinulle tarpeen?

Aamupala – päivän tärkein ateria? Duyffin mukaan on järkevää syödä pieni aamupala, joka sisältää hiilihydraatteja ja proteiinia. Monia miellyttää myös piristävä kahvi. Aamupala voi siis koostua esimerkiksi muroista, munista ja maidosta tai kahvista. Maapähkinät ja raejuusto voivat sopia joidenkin makuun paremmin.

Työtapaaminen eikä tietoa ruoasta. Jos ei tiedä, milloin pääsee lounaalle ja täytyy silti pitää aivonsa mahdollisimman terävinä, kannattaa kääntyä hedelmien ja juuston puoleen. Erityisesti nuorilla ihmisillä on tapana syödä lounas aikaisin, jolloin aamuista välipalaa ei edes tarvitse.

Lenkille, mitä siis syön? Ennen liikuntaa ei saa syödä raskaasti, joten hiilihydraatteja kannattaa tankata tunteja ennen reippailua, kertoo ravitsemusopettaja Audrey T. Cross. Jos liikkumaan lähtee suoraan työpäivän jälkeen eikä ehdi siis syödä kunnolla tarpeeksi ajoissa, kehoa voi virittää hedelmällä ja isolla vesilasillisella.

Vihdoinkin kotona, ja nälkä. Moni tarvitsee ruokaa saavuttuaan kotiin, varsinkin jos päivällinen on vasta myöhemmin illalla. Jatkuvan napostelun sijaan hyödyllisempää on syödä voileipä ja juoda lasillinen maitoa, jotka vievät nälän pois pidemmäksi aikaa.

Laihduttajakin saa syödä välipalaa

Kalorit kuriin. Popcornit tai ranskalaiset voivat olla hyviä välipaloja – kohtuudella. Niiden sijaan on järkevämpää natustaa pilkottuja vihanneksia, joiden leikkelyssä menee jo hieman enemmän energiaa. Myös riisikakku sipaisulla maapähkinävoita tai juustoviipaleella hillitsee mahan murisemista.

Tv auki, suu kiinni. Cross ei kannusta ihmisiä syömään television edessä. Hänen mukaansa televisiota katsova syöjä ei edes maista mitään. Napostelu vain tarjoaa jotakin tekemistä tuijottamisen seuraksi.

Ystävien kanssa – syömättä. Hyvässä porukassa tekee mieli mennä jäätelölle tai kahville. Cross kuitenkin kehottaa unohtamaan tämän turhanpäiväisen herkuttelun. Jos kiusausta ei pysty vastustamaan, parasta on tyytyä yhteen jäätelöpalloon tai jakaa ihana suklaakakkupalansa. Ystäviä voi tavata myös ilman syömistä.

Popcorn, limsa, jäätelö ja leffalippu, kiitos. Elokuvateattereissa syöminen on yleistynyt viime aikoina voimakkaasti, mikä ihmetyttää Duyffia. Tietokoneen ääressä kaipaa vain juotavaa, mutta elokuviin tarvitsee järjettömän määrän popcornia. Kannattaa siis muuttaa ajattelutapaansa.

Bailaamista ilman napostelua. Jos illanvietossa on tarjolla paljon ruokaa, ihmiset saattavat keskittyä pikemminkin syömiseen kuin ystäviinsä. Tämän takia on parempi syödä jotakin ennen kuin edes lähtee kotoa. Kasa babyporkkanoita on hyvä vaihtoehto.

Matkustelu ei tarkoita lomaa ruokavaliosta

Tyytyäkö lennolla alkoholitarjontaan? Cross kehottaa tarkistamaan jo etukäteen, tarjotaanko lennolla ateriaa. Jos näin ei ole, eväsvoileivästä voi olla yllättävää hyötyä. Liika suola kannattaa jättää pois, etteivät jalat ala turvota. Kahvin runsas nauttiminen taas saattaa tarkoittaa useita vessareissuja. Paras lentoateria sisältää siis vettä ja mehukkaan, esimerkiksi tomaattia sisältävän voileivän.

Kaukomailla, eikä ruokaa ole missään. Viisaat matkaajat pakkaavat mukaansa eväitä siltä varalta, että ravintolat ovat suljettuja. Hyviä välipaloja ovat pilaantumattomat tuotteet, kuten voileipäkeksit ja tonnikalapurkit. Suurten ruokaketjujen tuotteiden ravintoselosteita voi myös tutkiskella jo etukäteen vaikkapa netissä.

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt