Treeni ja ravinto

Millainen levite sopii laihduttajalle?

Voi maistuu karppaajille, mutta monet kääntyvät edelleen kevytlevitteiden puoleen. Mikä on terveellinen valinta leivän päälle? Millainen levite laihduttajalle parhaiten sopii?

21.2.2012 Terve.fi

Eri levitteissä, voissa, margariineissa ja kevytlevitteissä on eri määrät rasvaa. Olennaista ei kuitenkaan ole rasvan määrä, vaan sen laatu, koska eri tuotteiden rasvakoostumukset vaihtelevat huomattavasti. Vähärasvainen tai kasvimargariini ei tarkoita välttämättä terveellisintä vaihtoehtoa. Voi sisältää yksinomaan kovaa eli tyydyttynyttä rasvaa, eikä sitä siitä syystä suositella levitteeksi. Kevytlevitteistä taas ei saa riittävästi terveellisiä tyydyttymättömiä rasvahappoja. Levitteeksi suositellaankin margariinia, jossa on vähintään 60 % rasvaa ja jonka rasvahappokoostumus on hyvä.

Hyvän levitteen ominaisuuksia:

- Valitse levite, jossa on vähintään 60 % rasvaa

- Kovaa eli tyydyttynyttä rasvaa mahdollisimman vähän (korkeintaan 1/3 rasvan kokonaismäärästä)

- Omega 3- ja omega 6-rasvahappoja sopivassa suhteessa

- Suolan määrä mahdollisimman pieni

- D-vitamiinia vähintään 7,5 mikrogrammaa

- Pelkkä maininta ‘kasvirasva’ ei kerro, että rasva on hyvälaatuista.

- Paras vaihtoehto on margariini, joka on tehty rypsi- tai oliiviöljystä.

Kannattaako laihduttajan jättää margariini kokonaan pois leivältä?

Margariinia suositellaan käytettäväksi leivän päällä, jotta varmistetaan riittävä terveellisten (tyydyttymättömien) rasvahappojen saanti. Mikäli margariinin jättää kokonaan pois, kasvaa kovien rasvojen määrä helposti liian suureksi, etenkin jos leivän päällysenä käyttää kovia rasvoja sisältäviä makkaroita ja juustoja. Margariinin voi jättää leivältä pois, jos leivän päällä käyttää vain vähärasvaisia juustoja ja leikkeleitä sekä vihanneksia ja syö lisäksi rypsiöljyä vähintään kolme ruokalusikallista päivässä.

Myös laihduttajan kannattaa muistaa, että pehmeät rasvat ovat tärkeitä elimistön rasva- ja sokeriaineenvaihdunnalle. Paino pysyy helpommin kurissa eikä sokeritasapaino heittele. Kohtuus kuitenkin kaikessa, ettei energiamäärä kasva liikaa.

Eri levitteiden vertailua:

Keiju normaalisuolainen:

rasvaa 60 %

tyydyttyneitä 18 g/100 g (30 %)

tyydyttymättömiä rasvahappoja 42 g/100 g

suolaa 1,3 %

D-vitamiini 20 mikrogrammaa/100 g

rypsiöljy 38 %

→ Hyvä rasvahappokoostumus, paljon D-vitamiinia

Flora normaalisuolainen:

rasvaa 60 %

tyydyttyneet rasvahapot 20 g/100 g (33 %)

tyydyttymättömät rasvahapot 40 g/100 g

suolaa 0,9 %

D-vitamiini 10 mikrogrammaa/100 g

kasviöljyjä 40 % (rypsi-, auringonkukka- ja pellavaöljy)→ Hyvä rasvahappokoostumus ja vähäsuolainen

Becel kevyt:

rasvaa 38 %

tyydyttyneet rasvahapot 8 g/100 g (21 %)

tyydyttymättömät rasvahapot 30 g/100 g

suolaa 0,9 %

D-vitamiini 10 mikrogrammaa/100 g

kasviöljyä 33%

→ Rasvan kokonaismäärä pienempi kuin suosituksissa

Kevyt Levi vähäsuolainen:

rasvaa 40 %

tyydyttyneet rasvahapot 15 g/100 g (38 %)

tyydyttymättömät rasvahapot 18 g/100g

suolaa 0,7 %

D-vitamiini 20 mikrogrammaa/100 g

kirnumaito ja voi (maitorasvaa 25 ), rypsiöljy 15

→ Runsaasti kovaa eli tyydyttynyttä rasvaa

Oivariini:

rasvaa 75 %

tyydyttyneet rasvahapot 32 g/100g (43 %)

tyydyttymättömät rasvahapot 34 g/100 g

suolaa 1,5 %

D-vitamiini 10 mikrogrammaa/100 g

voi (maitorasvaa 55 %), rypsiöljy 20 %

→ Eniten suolaa, runsaasti kovaa rasvaa

Voi:

rasvaa 80 %

tyydyttyneet rasvahapot 45 g/100 g (56 %)

tyydyttymättömät rasvahapot 16 g/100 g

suolaa 1,4 %

D-vitamiini 0,7 mikrogrammaa/100 g

kerma

→ Pelkkää kovaa eli tyydyttynyttä rasvaa

Lähteet

Valio

Kuluttajaliitto

Sydänliitto

Kuluttaja

Lue lisää

Tiesitkö tämän rasvoista?

Vähärasvainen ruokavalio

Epäterveellisen rasvankäytön seuraukset

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt