Terve.fi

Miksi urheilija käyttää dopingia?

Miksi urheilija käyttää dopingia?
Doping tarkoittaa kaikkia niitä vilppikonsteja, joilla keinotekoisesti pyritään parantamaan urheilijan suoritusta kiellettyjen lääkeaineiden avulla. Dopingiksi katsotaan myös veritankkaus sekä kaikenlainen dopingnäytteiden manipulointi. Dopingia on myös urheilijan kieltäytyminen testistä sekä esimerkiksi ko.
Julkaistu: 20.3.2005

aineiden salakuljetus.

Laki säätelee rangaistavaksi dopingaineiden laittoman maahantuonnin, valmistamisen ja levityksen sekä niiden yrityksen. Käyttöä sinänsä ei ole kriminalisoitu mutta hallussapidosta rangaistaan, jos on syytä epäillä esimerkiksi hallussa olevan määrän perusteella, että haltijalla on ilmeinen tarkoitus levittää aineita. Lain mukaan rikos on törkeä silloin, kun toiminta kohdistuu huomattavan suureen dopingainemäärään tai rikoksella muutoin tavoitellaan huomattavaa taloudellista hyötyä tai dopingainetta levitetään alaikäisille. Rangaistusasteikko törkeästä dopingrikoksesta on 4 kuukaudesta 4 vuoteen vankeutta. Dopingrikkomukseen syyllistyneelle urheilijalle tai toimitsijalle voidaan määrätä seuraamuksena kilpailutuloksen mitätöinti, toimintakielto ja kirjallinen varoitus.

Analyysit kehittyneet

Kilpaurheilijoiden tiedetään jo 1950-luvulta lähtien pyrkineen keinotekoisesti parantamaan suorituskykyään kehoa keinotekoisesti rakentavilla aineilla, anabolisilla aineilla, kuten testosteronilla ja sen synteettisillä johdannaisilla, anabolisilla steroideilla.

1970-luvun puolivälissä Kansainvälinen Olympiakomitea otti anaboliset steroidit kiellettyjen aineiden listalle. Dopinganalyysit kehittyivät riittävän herkiksi toteamaan anaboliset steroidit 1980-luvulla, ja niiden käyttö huippu-urheilijoiden keskuudessa vähentyi. Nykyään MM-kisoissa käryää 1-2 % testatuista kilpailijoista sekä anabolisista tai muista kielletyistä lääkeaineista.

Kiellettyjä keinoja useita

Dopingiksi mielletään myös eri lajeissa esimerkiksi alkoholi, josta voi olla apua eri tarkkuuslajeissa samoin kuin vapinaa vähentävä verenpainelääke, ns. beeta-salpaaja. Nesteenpoistolääkkeitä käytetään luvattomasti kahdesta syystä: vähentämään kehon painoa ja peittämään muiden lääkeaineiden käyttöä. Punasolujen kasvua lisäävä erytropoetiini ja sen käytön peiteaineet, (esim. hemohess), piristeet, jne. kuuluvat kiellettyjen listoille.

Ravintolisät ovat käyttötapansa puolesta lääkkeitä muistuttavia elintarvikkeita. Urheilussa ne ovat sallittuja, joskin käyttöön voi liittyä dopingkäryn riski, koska tuotteiden ainesosat ovat osin tuntemattomia.

Miksi dopingia?

Systemaattinen valtiojohtoinen doping oli vallassa Itä-Saksassa poliittisista syistä; haluttiin näyttää muulle maailmalle, miten ”hyvinvointivaltio” pärjää. Yhdysvalloissa anabolisten aineiden käyttö levisi urheilun ulkopuolelle jo 1980-luvun alussa. Lähinnä kuntosalikäyttäjien tarkoituksena oli saada näyttävät lihakset. Vuonna 2001 jo yli 500 000 nuorta käytti Yhdysvalloissa näitä aineita.

Suomessa arvioidaan anabolisten steroidien väärinkäyttäjiä olevan 10 000 – 30 000. Täsmällistä määrää ei tiedä kukaan. Urheilijoilla motiivina maineen ja kunnian ohella on myös viimekädessä raha.

Kommentoi »