Terve.fi

Miksi kyynärpää kipuilee?

Miksi kyynärpää kipuilee?
Kyynärpäässä olkanivel niveltyy kahteen kyynärvarrenluuhun. Kyynär- ja olkaluun välinen sarananivel sallii koukistus-ojennusliikkeen. Toinen nivel muodostuu olka- ja värttinäluun välille ja tämä nivel sallii sekä ojennus-koukistus että kiertoliikkeen.
Julkaistu 2.10.2012

Terveen kyynärnivelen tulisi suoristua täysin, mennä yli 90 asteen koukkuun ja kiertyä ympäri jonkun verran. Liikeala on yksilöllinen ja vaihtelee ihmisestä riippuen.

Kyynärpään kiputilat ovat suhteellisen harvinaisia, vain 0,5 % lääkärissäkäynneistä johtuu kyynärpään vaivoista.

Tenniskyynärpää aiheutuu rasituksesta

Harvinaisista vaivoista yleisin lienee tenniskyynärpää, eli lateraalinen epikondyliitti, jossa kyynärpää kipeytyy ulkoreunasta.

Vaiva on suurelta osin rasitusperäinen, joten kuormituksen vähentäminen on oleellista hoidossa. Käden suuren voiman käyttö ja työliikkeiden toistuvuus, erityisesti esiintyessään yhdessä, lisäävät epikondyliitin riskiä, joten niiden vähentämisellä voidaan pyrkiä nopeuttamaan paranemista.

Perinteinen hoitometodi tenniskyynärpäässä on ollut kortisonipistos ja lepo. Nykykäsityksen mukaan kortisonipistoksia ei suositella, koska ne saattavat lisätä taudin uusiintumista. Erään tutkimuksen mukaan potilaat, jotka saivat kortisonipistoksen, paranivat huonommin kuin potilaat, joita ei hoidettu ollenkaan.

Lepokaan ei ole suositeltava, vaivan aiheuttaneet toistoliikkeet tulisi lopettaa, mutta muuten lihaksia tulisi vahvistaa.

Ultraäänihoidosta on myös joissakin tutkimuksissa katsottu olevan hyötyä. Erilaisia tukia saa ja kannattaa kokeilla, etenkin pitkittyneessä vaivassa. Leikkaushoito ei kuulu nykyiseen hoitokäytäntöön.

Tenniskyynärpään hoito on aina yksilöllistä eikä “oikea” hoito ole aina samanlainen kaikille potilaille.

Tenniskyynärpään paranemistaipumus on varsin hyvä – väestötutkimusten mukaan epikondyliittiä ei juuri esiinny työiän jälkeen ja erään tutkimuksen mukaan kahden vuoden seurannassa 95 % potilaista toipui, hoidosta huolimatta.

Nivelrikko ja hermopinteet

Nivelrikkoa tavataan kyynärpäässä käytön pohjalta, murtumien jälkitilana tai nivelreumaan liittyvänä. Oireena on huono liikkuvuus ja lähes aina kipu. Jos edellä mainitut oireet ilmaantuvat vamman jälkeen, kannattaa hakeutua hoitoon.

Nivelrikon hoidossa pyritään kivun helpottamiseen ja toimintakyvyn säilyttämiseen. Kipua voidaan helpottaa paikallisella tulehduskipulääkityksellä, ja ellei tämä riitä, suun kautta otettavalla parasetamolilla tai tulehduskipulääkkeillä.

Kirurgista hoitoa voidaan harkita, jos nivelrikkoon liittyy huomattava liikerajoitus tai oireita aiheuttava nivelensisäinen irtokappale. Tähystyskirurgia on ensisijainen hoitomuoto. Tutkimiseen riittää usein pelkkä röntgenkuvaus, tarvittaessa magneettikuvaus.

Kyynärpään tasolla oireita aiheuttavan hermopinteen syy on useammin kaularangan hermojuuren pinne tai rintakehän yläaukeaman oireyhtymä (TOS) kuin paikallinen perifeerisen hermon pinne. Pinteet aiheuttavat tunnottomuutta, puutumista tai voima puutoksia. Pinteitä tutkitaan hermon johtuvuus tutkimuksella (ENMG).

Kyynärpään vaivat ovat onneksi harvinaisia, mutta yksilölle ne voivat olla hankalia ja aiheuttaa pitkiäkin sairastamisia.

Hoidossa kannattaa olla “uskaltavainen” ja muistaa että lepo ei ole välttämättä paras lääke.

 

Asiaa kipeästä kyynärpäästä

  • Kyynärpään kiputilat ovat yleensä rasitusperäisiä, lyhyt lepo voi parantaa vaivan
  • Tenniskyynärpään hoidossa ei suositella kortisonipistoksia
  • Tenniskyynärpää ei parane leikkaamalla
  • Vamman jälkeinen liikerajoitus kannattaa tutkia ja hoitaa
  • Hermopinteet ovat erittäin harvinaisia
Kommentoi »