Terve.fi

Yleistietoa tenniskyynärpäästä


Tenniskyynärpää on yleinen vaiva varsinkin keski-ikäisten keskuudessa. Tenniskyynärpään aiheuttaa usein toistotyö tai liian suuri kuormitus.
Teksti Toimitus

Tenniskyynärpää syntyy toistuvan ranteen ja sormien ojentajien rasituksen seurauksena. Tavallisimmin aiheuttajana on toistotyö, painavien kuormien käsittely ja/tai lihasten kuntoon nähden liian runsas kuormitus. Tavallisia kyynärnivelen ja kyynärvarren ja ranteen ojentajalihasten rasitusta aiheuttavia liikkeitä ovat esimerkiksi vasarointi, painavien taakkojen kantaminen, raskaat rannetta vääntävät liikkeet, kuten ruuvimeisselin tai jakoavaimen käyttö tai runsas mailapelien pelaaminen. Mailapeleissä ja erilaisia työkaluja käyttäessä on hyvä huomioida, että liiallinen puristaminen tai liian leveä ja paksu kädensija aiheuttavat ranteen ja kyynärvarren lihasten ja nivelten ylikuormitusta.

Lue tenniskyynärpään oireista.

Työympäristössä toistuva ja yksitoikkoinen liike tai työntekijän tottumattomuus outoon liikkeeseen voi myös aiheuttaa tenniskyynärpään. Tenniskyynärpää voi siten olla myös korvattava työperäinen sairaus, mutta korvattavuuden saaminen ammattitautina edellyttää, että vaiva on todistetusti syntynyt pääasiallisesti työperäisen altistuksen johdosta.

Tenniskyynärpään seuranta

Varsinaista seurantaa vaiva ei vastaanotolla vaadi, sillä potilas pystyy itse arvioimaan hoidon tehoa oireiden helpottumisen perusteella. Mikäli vaiva pitkittyy tai annetut hoidot eivät kohtuuajassa kipuja lievitä, tulee potilaan uudelleen hakeutua vastaanotolle jatkohoitojen suunnittelemista varten.

Lisätietoa tenniskyynärpään hoidosta.

Tenniskyynärpään periytyvyys

Tenniskyynärpää ei ole periytyvä ominaisuus, vaan kyseessä on hankittu käden ylikuormituksesta johtuva vaiva.

Tenniskyynärpään yleisyys

Tenniskyynärpäätä esiintyy vuosittain noin 1 % väestöstä, ja esiintyvyys on yhtä suurta sekä miehillä että naisilla. Tautia esiintyy eniten keski-ikäisillä.

Tenniskyynärpään ennuste

Valtaosa potilaista paranee perinteisillä hoitomuodoilla (lepo, kylmähoito, tukiside ja kipulääke, sekä lihaskuntoharjoitteet) 1-2 kuukaudessa jos rasitustekijän vaikutus pystytään joko kokonaan tai riittävän pitkäksi aikaa poistamaan. Vaivan uusiutuminen on kuitenkin yleistä, ja pieni osa tapauksista voi jopa kroonistua. Tupakointi saattaa lisätä tenniskyynärpään riskiä.

Lähteet:

Rasitusvammat ja kivut. Traumatologia. Kandidaattikustannus 2010.

Käden ja kyynärvarren rasitussairaudet, Käypä hoito suositus 2013.

Olkaluun sivunastan tulehdukset (epikondyliitti), Lääkärin käsikirja, Kustannus oy Duodecim 2016.

Liikuntavammat ja niiden ehkäisy, Lääkärin käsikirja, Kustannus oy Duodecim 2017.

ICD-10:

M77.1

Julkaistu: 13.9.2010