Hyvinvointi

Miesten päiväuni himokkaasta naisesta onkin myytti

Naisille tulee turvallinen olo, kun mies haluaa paljon seksiä, mutta miehiä halukas nainen pelottaa. Näin kertoo tutkimus. Miksi mies ahdistuu?

Teksti Emmi Oksanen
Kuvat Fotolia
26.9.2016

Seksuaalisesti aktiivinen ja aloitteellinen nainen ahdistaa miehiä. European Journal of Social Psychology –tiedelehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan naisen halukkuus heterosuhteessa ahdistaa miehiä. Tutkimuksen mukaan naiset tulkitsevat miehen korkean halun niin, että mies on sitoutunut suhteeseen. Naiselle tulee siis turvallinen olo, kun mies haluaa paljon seksiä hänen kanssaan.

Jos enemmän seksiä haluava osapuoli onkin nainen, mies voi kokea sen tutkimuksen mukaan ahdistavaksi ja pelottavaksi. Miehet ajattelevat, että halukas ja seksuaalisesti aktiivinen kumppani on esimerkiksi altis pettämään. Heistä saattaa tuntua, että jokin on väärin, jos perinteiset sukupuoliroolit ovat päälaellaan.

Lue myös: Kumppani ei puhu, eikä pussaa

ROOLIEN MURTUMINEN HÄMMENTÄÄ MIEHIÄ

Perinteisten sukupuoliroolien mukainen asetelma, jossa miehen kuuluu olla aktiivinen ja naisen siveä ja passiivinen, murtuu koko ajan. Sexpo-säätiön seksuaalineuvoja Oona Turunen arvelee, että perinteisten roolien murtuminen hämmentää osaa miehistä.

– On myytti, että tosimies on aina valmis ja kyvykäs seksiin. Jos nainen on aktiivisempi, mies voi kokea, että nainen haastaa häntä.

Evoluutiopsykologisen näkökulman mukaan seksuaalisesti aktiivinen nainen tekee miehen mustasukkaiseksi ja epävarmaksi siksi, ettei mies voi olla varma, onko hän varmasti naisen synnyttämien lasten isä.

Lue myös: Myös mies kaipaa suukkoja ja halauksia

TOSIMIES EI OLE AINA PANOMIES

Suomi on monia muita maita tasa-arvoisempi maa ja tasa-arvo on kasvanut sängyssäkin, mutta vielä ei taideta olla pisteessä, etteikö siveä nainen ja tosimies on aina kova panomies –asetelmaa olisi ollenkaan. Turusen mielestä kapeista malleista lähtevä ajattelu on joka tapauksessa ongelmallista. Jos aloitteellinen ja seksistä innostunut nainen pelottaa miestä, miehen kannattaa pohtia, mikä tilanteessa tuntuu pelottavalta ja hankalalta.

– Monille miehille tulee sellaisessa tilanteessa kovat suorituspaineet. Paineita tulee muutenkin monesta suunnasta ja jos suorituspaineita tulee vielä omalta kumppanilta, ne vievät herkästi halua ja kiihottumista vain entistä kauemmas.

Turusen mielestä naistenkin on hyvä tajuta, että miehen jatkuva halukkuus on myytti.

– Jos nainen uskoo, että mies haluaa aina, hän ajattelee herkästi, että hänessä itsessään on jotain vikaa, kun mies ei haluakaan.

Lääkkeeksi Turunen tarjoaa rohkeutta määritellä hyvä seksi ja seksuaalisuus itse.

– Kenenkään ei pitäisi määritellä seksuaalisuuttaan ulkopuolelta tulevien paineiden perusteella.

Kannattaa siis miettiä, miksi on sitä mieltä kuin on, mistä ajatus on ehkä tullut ja onko siinä järkeä.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi