Terve.fi

Miesflunssa on totta - ainakin jälkitautien osalta

Miesflunssa on totta - ainakin jälkitautien osalta
Onko miesflunssa puppua vai totta? Miehet kärsivät ainakin influenssasta ja tarkemmin ottaen sen jälkitaudeista naisia pahemmin, ainakin jos on alustavia hiirikokeita uskominen. Tästä käy kiittäminen naishormoni estrogeenin puutosta.
Julkaistu 5.11.2015

Miesflunssa todellakin on erilainen kuin naisflunssa, kertoo Harvardin yliopiston tutkimus. Tosin flunssalla tarkoitetaan tässä tapauksessa influenssaa, ei pientä syysflunssaa.

Miehet todella kärsivät influenssasta ja tarkemmin ottaen sen jälkitaudeista naisia pahemmin, ainakin jos on alustavia hiirikokeita uskominen. Tästä käy kiittäminen naishormoni estrogeenin puutosta, uutisoi Independent.

Varsinkin hengityselinten tulehdukset, kuten keuhkokuume, ovat miesten kohdalla yleisempiä.

Tutkimusryhmä käytti tutkimuksissaan hiiriä, jotka sukupuolesta riippumatta paranivat keuhkokuumeesta nopeammin niille annetun estrogeeniannoksen avulla. Estrogeeni sai hiirillä aikaan vastustuskyvyn paranemisessa olennaisen NOS3-entsyymin erittymisen.

Toisessa kokeessa tutkijaryhmä ei antanut estrogeeniä hiirille, jolloin niiden vastustuskyky keuhkokuumetta vastaan heikkeni selvästi aiempaan kokeeseen nähden. Naispuolisten hiirten vastustuskyky oli kuitenkin selvästi korkeampi.

Professori Lester Kobzik on hyvillään tuloksista, sillä NOS3-entsyymin tuotantoon liittyviä lääkkeitä on jo olemassa. Näin tuloksia voidaan periaatteessa käyttää hyödyksi hyvinkin pian esimerkiksi kausi-influenssan hoidossa.

- Erityisesti nämä löydökset voivat auttaa bakteeriperäisten keuhkokuumeiden hoidossa pahimpana influenssakautena, Kobzik huomauttaa.

Lähteet: NCBI, Independent

Lue lisää:

Kommentoi »