Terve.fi

Miehet syövät vähemmän hedelmiä ja vihanneksia kuin naiset

Miehet syövät vähemmän hedelmiä ja vihanneksia kuin naiset
Julkaistu: 27.8.2012

Appetite-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan miehet eivät myöskään usko kykyynsä syödä terveellisesti varsinkaan töissä tai televisiota katsellessa. 

Tutkimuksessa yritettiin selvittää ihmisen ajatusten ja käyttäytymisen yhteyttä. Tutkijat analysoivat kolmea ajatusta, joiden tulisi motivoida ihmisiä syömään terveellisesti: heidän asenteitaan hedelmiä ja vihanneksia kohtaan, heidän ruokavalion hallintaansa ja heidän läheistensä tahtoa muokata heidän ruokavaliotaan. Tutkimukseen osallistui lähes 3 400 ihmistä.

Tutkijat huomasivat, että naisilla oli positiivisempia ajatuksia vihanneksista ja hedelmistä ja niiden terveellisistä vaikutuksista. Naisilla oli myös suurempi kontrolli syömisestään, eikä heillä ollut ongelmia syödä terveellisiä välipaloja edes nälkäisenä. Miehet puolestaan retkahtivat helpommin syömään epäterveellisempiä välipaloja.

Painostaminen ei auta

Miehiä voi kannustaa syömään terveellisemmin monella eri tapaa. Esimerkiksi terveelliset lounasvaihtoehdot työpaikalla auttavat miehiä valitsemaan terveellisempiä aterioita. Miehillä on myös vaikeuksia syödä terveellisti katsellessaan televisiota, ja näihinkin tilanteisiin erilaisten vaihtoehtojen tuominen voi tuottaa tulosta.

Terveellisiin vaihtoehtoihin painostaminen ei toimi naisilla eikä miehillä. Tutkimuksessa huomattiin, että vaikka miehiä painostettiin terveellisiin elämäntapoihin naisia enemmän, heidän hedelmien ja vihannesten syöntinsä oli silti selvästi vähäisempää.

Lähde:

Kommentoi »