
Metsän aarteet lautaselle
Näillä vinkeillä saat syksyisen luonnon herkut maistumaan.
Omenarenkaat
Huuhdo omenat ja poista niistä omenaporalla siemenkota. Leikkaa terävällä veitsellä noin puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi.
- Pujottele omenat ilmavasti paksuun puuvillalankaan ja ripusta ne kuivumaan huoneenlämpöön 3–4 päiväksi. Omenat ovat kuivia, kun ne ovat nahkamaisen sitkeitä.
- Säilytä omenat tiiviissä astiassa, viileässä ja valolta suojattuna.
- Omenarenkaat voi kuivata myös kasvikuivurissa, enintään 50 asteessa.
Karpalot kinuskikastikkeessa
4 dl pakastettuja karpaloita 2 dl vispikermaa1½ dl fariinisokeria
Annostele marjat kulhoihin niin, että ne ovat tarjoiluvaiheessa vielä kohmeisia.
- Mittaa kerma ja fariinisokeri kattilaan. Sekoita puuhaarukalla ja keitä muutama minuutti, kunnes kastike sakenee.
- Kaada kuuma kinuski kohmeisten marjojen päälle, mielellään vasta pöydässä.
Pihlajanmarja-porkkanasose
2 kg pihlajanmarjoja2 kg porkkanoita1 kg hillosokeria
Keitä pihlajanmarjat vähässä vedessä pehmeiksi ja soseuta sauvasekoittimella.
- Keitä porkkananpalat pienessä vesimäärässä pehmeiksi ja soseuta myös ne.
- Yhdistä soseet ja kuumenna kiehuvaksi.
- Lisää hillosokeri ja keitä noin 20 minuuttia
Puolukkajuoma
1 kg puolukoita1,2 l vettä¼ tl viini- tai sitruunahappoatilkka vettä300 g sokeria tai 1 l mehua
Survo peratut marjat. Kaada vesi marjasurvoksen päälle. Liuota viini- tai sitruunahappo vesitilkkaan ja lisää survokseen.
- Anna seoksen seisoa kaksi vuorokautta viileässä, sekoita muutaman kerran.
- Siivilöi mehu siivilävaatteen läpi. Mittaa mehu ja sokeri. Lisää mehuun sokeri ja sekoita, kunnes se liukenee.
- Pullota puhtaisiin pulloihin. Tarjolle tuotaessa mehu laimennetaan 1:1.
- Mehu säilyy hyvässä säilytyspaikassa ilman pastörointia jouluun saakka. Pastöroitu tai pakastettu mehu säilyy aina seuraavaan satokauteen asti.
Etikkarouskut
1 l pieniä kangasrouskuja1 dl etikkaa3 dl vettä1 dl sokeria½ tl suolaa5 neilikkaa10 maustepippuria1 laakerinlehti1 sipuli1 valkosipulinkynsi
Keitä puhdistettuja sieniä väljästi noin 10 minuuttia. Valuta ja anna jäähtyä.
- Keitä etikasta, vedestä, sokerista ja suolasta liemi.
- Lado sienet tölkkiin kerroksittain mausteiden kanssa. Kaada jäähtynyt liemi päälle. Sulje tölkki ja säilytä kylmässä.
- Voit maistella säilykettä 2–3 viikon kuluttua. Etikkarouskut antavat pirteyttä monenlaisille aterioille.