Treeni ja ravinto

Metsän aarteet lautaselle

Näillä vinkeillä saat syksyisen luonnon herkut maistumaan.

Omenarenkaat 

Huuhdo omenat ja poista niistä omenaporalla siemenkota. Leikkaa terävällä veitsellä noin puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi.

  • Pujottele omenat ilmavasti paksuun puuvillalankaan ja ripusta ne kuivumaan huoneenlämpöön 3–4 päiväksi. Omenat ovat kuivia, kun ne ovat nahkamaisen sitkeitä.
  • Säilytä omenat tiiviissä astiassa, viileässä ja valolta suojattuna.
  • Omenarenkaat voi kuivata myös kasvikuivurissa, enintään 50 asteessa.

Karpalot kinuskikastikkeessa 

4 dl pakastettuja karpaloita 2 dl vispikermaa1½ dl fariinisokeria

Annostele marjat kulhoihin niin, että ne ovat tarjoiluvaiheessa vielä kohmeisia.

  • Mittaa kerma ja fariinisokeri kattilaan. Sekoita puuhaarukalla ja keitä muutama minuutti, kunnes kastike sakenee.
  • Kaada kuuma kinuski kohmeisten marjojen päälle, mielellään vasta pöydässä. 

Pihlajanmarja-porkkanasose 

2 kg pihlajanmarjoja2 kg porkkanoita1 kg hillosokeria

Keitä pihlajanmarjat vähässä vedessä pehmeiksi ja soseuta sauvasekoittimella.

  • Keitä porkkananpalat pienessä vesimäärässä pehmeiksi ja soseuta myös ne.
  • Yhdistä soseet ja kuumenna kiehuvaksi.
  • Lisää hillosokeri ja keitä noin 20 minuuttia 

Puolukkajuoma 

1 kg puolukoita1,2 l vettä¼ tl viini- tai sitruunahappoatilkka vettä300 g sokeria tai 1 l mehua

Survo peratut marjat. Kaada vesi marjasurvoksen päälle. Liuota viini- tai sitruunahappo vesitilkkaan ja lisää survokseen.

  • Anna seoksen seisoa kaksi vuorokautta viileässä, sekoita muutaman kerran.
  • Siivilöi mehu siivilävaatteen läpi. Mittaa mehu ja sokeri. Lisää mehuun sokeri ja sekoita, kunnes se liukenee.
  • Pullota puhtaisiin pulloihin. Tarjolle tuotaessa mehu laimennetaan 1:1.
  • Mehu säilyy hyvässä säilytyspaikassa ilman pastörointia jouluun saakka. Pastöroitu tai pakastettu mehu säilyy aina seuraavaan satokauteen asti. 

Etikkarouskut 

1 l pieniä kangasrouskuja1 dl etikkaa3 dl vettä1 dl sokeria½ tl suolaa5 neilikkaa10 maustepippuria1 laakerinlehti1 sipuli1 valkosipulinkynsi

Keitä puhdistettuja sieniä väljästi noin 10 minuuttia. Valuta ja anna jäähtyä.

  • Keitä etikasta, vedestä, sokerista ja suolasta liemi.
  • Lado sienet tölkkiin kerroksittain mausteiden kanssa. Kaada jäähtynyt liemi päälle. Sulje tölkki ja säilytä kylmässä.
  • Voit maistella säilykettä 2–3 viikon kuluttua. Etikkarouskut antavat pirteyttä monenlaisille aterioille.
Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt