Terve.fi

Metabolinen oireyhtymä yleinen kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastavilla

Metabolinen oireyhtymä yleinen kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastavilla
Julkaistu 4.2.2013

Terveeseen väestöön verrattuna kaksisuuntaista mielialahäiriötä potevista noin kaksi kertaa useampi potee metabolista oireyhtymää. Metabolisen oireyhtymän kriteerit täyttää vyötäröltään lihava, jolla on lisäksi vähintään kaksi seuraavista muutoksista: korkea verenpaine, häiriintynyt sokeriaineenvaihdunta, pieni HDL-kolesterolin pitoisuus veressä tai suuri triglyseridirasvojen pitoisuus.

Metabolinen oireyhtymä oli yleinen etenkin potilailla, joita hoidettiin psykoosilääkkeillä. Havainto ei ole yllättävä, sillä psykoosilääkitykset on yhdistetty aineenvaihdunnallisiin ongelmiin sekä metaboliseen oireyhtymään useissa tutkimuksissa.

Kaksisuuntaiselle mielialahäiriölle on ominaista vuorottelevat masennus- ja maniajaksot. Jaksojen välillä henkilö voi olla täysin oireeton. Sairaus tunnetaan myös maanisdepressiivisenä häiriönä.

Metabolista oireyhtymää potee joka kolmas keski-ikäinen suomalainen. Se tietää huomattavaa sydän- ja verisuonitautien sekä aikuistyypin diabeteksen riskiä.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Psychiatry -lehdessä. Tulokset perustuvat 81 tutkimuksen yhteisanalyysiin ja 7 000 potilaan tietoihin.

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2013

Kommentoi »