Hyvinvointi

Meditaatio-ohjaaja Kati Reijonen: Luovu ja antaudu

Joskus on parasta olla tekemättä mitään. Kati Reijonen oppi tämän oman elämänsä tyrskyissä. Kokeile Katin ohjeita!

Teksti Hanna Hyväri
Kuvat Raisa Kyllikki Ranta
30.3.2016 Voi hyvin

1. Luovu korjaamisesta

Kriisien keskellä yritämme usein ­kiivaasti korjata tilannetta. Joskus kannattaa olla ­tekemättä mitään. Putosin viisi vuotta sitten täydelliseen pimeyteen. Poikani sairastui masennukseen, erosin ja menetin työni. Kysyin epätoivoissani apua papilta. Hän antoi minulle loistavan neuvon: Jos et tiedä, mitä tehdä, älä tee mitään. Noudatin ohjetta. Poikani sai hoitoa, mutta parasta oli, kun annoin hänen vain olla. En häirinnyt huolestumisella ja hätäilyllä. Poika toipui hyvin.

Työttömyys oli lopulta lottovoitto. Elin kaksi vuotta totaalista hiljaiseloa. Sitten löysin meditaation ja sitä kautta valon elämääni. Olen valopää! Oivallus syntyi meditoidessa. Ainoa, mikä meidät pelastaa, on rakkaus.

Masennus on absoluuttista rakkaudettomuutta. Avioeroa käsittelen edelleen. Ero on yhä kipeä kohta minussa. En olisi ikinä uskonut, että avioliittomme päättyy.

2. Usko johonkin

Meissä kaikissa on henkinen taso. Sitä kannattaa vaalia. Pysy avoimena ja uteliaana. Älä tuomitse! Henkisyys voi olla juuri se puuttuva linkki elämässäsi. Suomessa vallitsee ”Jumalan pelko” uudella tavalla. Pelätään kaikkea, mikä ei mahdu rationaaliseen maailman­selitykseen.

Älyllinen kyynisyys tympii ­minua. Olen ollut aina henkinen etsijä. Tunsin yliopistossakin olevani kuin kala kuivalla maalla. Jotain puuttui. Vaikka tein väitöskirjan, akateemisuus oli harhapolku.

Nuorena minua viehätti katolisuus. Vielä nykyäänkin Marian rukous on tärkeä voimavara. Olen Jeesus-fani. Muhammad ja Buddha vetävät myös puoleensa. Jos pitäisi valita vain yksi henkisyyden suuntaus, minulle se ­olisi taolaisuus. Etsin edelleen heimoani henkisellä kentällä.

3. Antaudu hyville voimille

Vaikka ­kuinka ­haluaisimme, elämää ei voi itse junailla. Elämä ­junailee meitä. Mitä enemmän vastustat kärsimystä, sitä enemmän kärsit. Kun ihminen ajaa riittävän kauan elämässään väärään suuntaan, hän ajautuu väistämättä tärinäkaistalle. Kulissit ­romahtavat, ja totuus tulee esille. ­

Minulle kävi viisi vuotta sitten juuri näin. Olin toiminut itseäni vastaan, ja sitten tuli totaalinen pysähdys. Usko ja luota hyvään. Aivot rakastavat uskomuksia. Miksi et luottaisi siihen, että kaikki menee lopulta hyvin?

Tarvitsemme kuitenkin kipeitä kokemuksia ennen kuin heräämme. Rakasta tilannetta, jossa olet. Ota ­elämä vastaan sellaisena kuin se tulee ja antaudu! On se mitä tahansa. Tulet ­aidommaksi – ihmiseksi, joka ­todella olet. Suufirunoilija Rumi sanoi: ”Valo paistaa sisällesi haavojen kautta.”

4. Pysähdy hetkeksi

Suosittelen kaikille meditointia. Se on voimallinen ­menetelmä, joka voi nostaa esiin myös vaikeita asioita. Meditoimalla pääset yhteyteen itsesi kanssa ja löydät voimasi. Vertailun tarve vähenee. Olet puhtaan kokemisen tilassa. Meditoin päivittäin kaksi kertaa. Se on hyvää treeniä aivoille ja mielelle. Kannattaa lukea elämäntaito-oppaita ja henkistä kirjallisuutta. Olen kahlannut itse läpi kaiken mahdollisen ja oppinut jokaiselta gurulta jotakin! Sain vastauksia jopa enkeleiltä. Valo, se amazing grace, loistaa kaiken läpi.

Haaveilen muutosta Portugaliin. ­Haluaisin perustaa johonkin kalastajakylään pienen retriitin, jossa särkyneet ja eronneet voisivat levätä ja toipua.

Kati Reijonen, 56, on kolmen lapsen äiti, muotoilun tohtori, valtiotieteen maisteri ja meditaatio-ohjaaja. Hänen kirjansa Lyhyt matka perille (Atena) ilmestyi alkuvuonna 2016. Lue lisää meditoinnista: nollaus.fi.

Koko juttu on julkaistu Voi Hyvin -lehdessä 2/2016

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi