com -sivusto.
Psykoterapeutti Robi Ludwig kertoo, että tulos ei yllätä. Tutkimusten mukaan onnellisimpia äitejä ovat he, jotka tekevät osa-aikaisia töitä lastenhoidon ohella. Työssäkäyvät äidit pääsevät kohtaamaan elämässään muita ihmisiä ja haasteita, mutta kotiäidit saattavat tuntea olonsa eristäytyneeksi kotona. Eristyneisyyden tunne voi johtaa masennukseen.
Ludwigin mukaan eristyneisyys ei ole ihmiselle luontaista. Eristyksissä oleva ihminen alkaa helpommin vatvoa elämänsä negatiivisia asioita, ja vajoaa helpommin murheen kierteeseen.
Tutkimustulosten mukaan alle 18-vuotaiden lasten kotiäideistä 41 % tunsi olonsa huolestuneeksi. 26 % tunsi surua, 50 % tunsi stressiä, 19 % tunsi vihaa ja 28 % oli saanut masennusdiagnoosin. Sen sijaan työssäkäyvät alle 18-vuotiaiden lasten äidit tunsivat edellä mainittuja negatiivisia tunteita vähemmän.
Tutkimus toteutettiin puhelinhaastatteluina noin 60 000 äidille Yhdysvalloissa. Vastanneet olivat iältään 18-64 –vuotiaita.
Vaikka työssä käyvä äiti ei rakastaisikaan työtään, palkka sekä tehty työ ovat silti omiaan nostamaan itsetuntoa ja edesauttamaan itsearvostusta. Kotiäideillä on Ludwigin mukaan usein riittämättömyyden tunne, koska kotityöt eivät koskaan lopu. Koska kotona riittää aina tehtävää, kotiäidistä voi tuntua siltä, ettei saavuta koskaan mitään.
Kotiäidin ahdistuneeseen oloon auttaa Ludwigin mukaan oma aika, harrastukset ja verkostoituminen. Kotiäidillä tulisi olla välillä muutakin ajateltavaa kuin lastenhoito ja askareet. Olisi tärkeää, että kotona oleva äiti voisi myös tuntea kehittyvänsä ja kasvavansa ihmisenä.
Työssäkäyvät äidit tuntevat kehitystä työnsä kautta, mutta kotiäidin arkeen pitäisi mahduttaa muutakin kuin jatkuvaa ruuanlaittoa tai siivousta.