Voi hyvin

Marja Putkisto ja mahdollisuuksien metodit

Marja Putkisto ja mahdollisuuksien metodit
Kehossa on valtava määrä mahdollisuuksia. Method Putkiston tavoite on ottaa ne käyttöön.
28.4.2010

Kuka?

Lapsena Marja Putkisto harrasti balettia. Hän kuitenkin harmistui, koska ei edennyt samaa tahtia muiden kanssa. Myöhemmin Marjalle selvisi syy.

– Äitini kertoi, että minulla oli syntyessäni lonkkavika. Vikaa hoidettiin lonkkatelineellä. Lonkat saatiinkin oikeaan asentoon, mutta liikkumattomuuden takia monet liikeradat jäivät kehittymättä.

Marja eli erilaisten kipujen ja epämukavuuden kanssa. Pitkään aikaan hänelle ei edes tullut mieleen, että elämä voisi olla toisenlaista. Vaikka monet liikeradat olivat hankalia väärän lihastasapainon seurauksena, Marja päätyi nuorena aikuisena vetämään musiikkiliikuntaa Kansallisoopperassa.

– Yhdellä tunnilla koin välähdyksenomaisesti, että jos voisin pidentää lihaksiani ja saisin lisää välimatkaa luiden välille, kehoni asento vapautuisi. Silloin kireät lihakset eivät enää estäisi minua liikkumasta vapaasti.

Marja tutki kehossaan olevia lihaskireyksiä ja etsi tietoa, joilla niitä saisi helpotettua. Hän huomasi olonsa kevenevän tarkoilla venytyksillä samalla, kun vartalon asento parani. Hän päätti opettaa oivalluksiaan myös oppilailleen.

– 1980-luvulla elettiin aerobicin huuma-aikaa ja harjoitteet nopeutuivat. Samaan aikaan me hidastimme Method Putkisto -tunneilla tahtia entisestään. Etsimme liikkeisiin äärimmäistä tarkkuutta. Method Putkiston suosio kasvoi, ja oma kehoni parani huomattavasti.

Vuonna 2002 Marja koki yllättäen uuden haasteen, sillä hän tulehdutti selkänsä pahasti. Hän huomasi menettäneensä valtavasti lihasmassaa selän ympäriltä. Ranka ei enää kunnolla kannatellut vartaloa.

– Lähdin etsimään selkälihaksiani uudelleen pienen pienillä liikkeillä. Aluksi se oli vaikeaa, mutta vähitellen selkäni vahvistui. Näistä oivalluksistani syntyi kokonaan uusi ohjelma, MP Huippuliikkuja.

Samoihin aikoihin Marja huomasi myös, että monet oppilaat hengittivät pinnallisesti.

– Kiinnitin huomiota pään ja hartiakaaren asentoon sekä purentalihasten ylikuormitukseen. Huomasin, että kun pään asento korjaantui, myös kasvojen lihakset rentoutuivat ja kaunistuivat.

Nykyään Marja tekee Method Putkisto -harjoiteohjelmia päivittäin.

– Linjaan kehoni parempaan asentoon päästä varpaisiin, rauhoitun ja virkistyn. Kehoni on paremmassa kunnossa kuin nuorempana.

Miten?

Method Putkiston syvävenytys- ja kehonhallintatekniikoiden tavoitteena on saada keho kokonaisvaltaiseen tasapainoon. Ne lisäävät kehon tuntemista, korjaavat lihastasapainoa, linjaavat kehon asentoa ja tehostavat hengitystekniikkaa. Perusharjoitteet sopivat hyvin rinnakkaislajiksi monille aerobisille lajeille, kuten juoksulle ja tanssille.

Method Putkistoon kuuluu useita erilaisia metodeja, joista voi valita itselleen sopivimmat. Method Putkisto original sisältää paljon syvävenyttelyä, Huippuliikkuja keskittyy vapauttamaan ja vakauttamaan selkärankaa, Kevytohjelma virkistää nopeasti, ja Kasvoklinikka rentouttaa kasvoja.

Kaikkien harjoitusten tarkoituksena on, että tekijä vähitellen oppii itse korjaamaan itseään ja soveltamaan oppimaansa eri elämänvaiheisiin.

Kenelle?

Method Putkisto sopii erityisesti niille, jotka ovat kiinnostuneita oman kehonsa kaikista mahdollisuuksista. Menetelmän oppimisessa tarvitaan rauhoittumista ja keskittymistä. Aikuisen syvään juurtunut lihasmuisti vaatii usein aikaa, jotta uusi tapa käyttää kehoa sisäistyy.

Kokeile kotona:

Atlasnikaman hahmotus

1. Kuvittele vertikaalilinja päälaestasi atlasnikamaa* kohti ja kuvittele linja kurkunpään pisteestä atlasnikaman keskelle.

2. Paina kämmenillä kevyesti ohimoita kohden. Nosta samalla käsilläsi päätä ylöspäin liukuvalla liikkeellä. Kuvittele, että pääsi kevenee ylöspäin. Liikuta päätä hieman, kunnes se asettuu sopivaan asentoon.

* Atlasnikama on selkärangan ensimmäisen nikaman päällä, korvien korkeudella

Linjakas hartiakaari

1. Asetu päinmakuulle ja pane pallo rintalastan alle. Koukista käsivarret niin, että kyynärvarret ovat vartalon myötäisesti ja kämmenet osoittavat eteenpäin.

2. Aktivoi keskivartalon lihakset. Hengitä sisään, pyöristä yläselkää ja käännä leukaa kohti rintalastaa. Pysy asennossa hetki ja jatka taaksetaivutukseen.

3. Hengitä ulos, nosta otsa irti lattiasta, aktivoi niskan lihakset ja taivuta selkärankaa taakse. Nosta leukaa ja rintalastaa kohti kattoa.

4. Nojaa eteenpäin pallon tarjoamaa tukea vasten. Hengitä sisään.

5. Aktivoi uloshengityksellä kylkikaarien ympärillä olevat lihakset. Vedä sormia pitkin lattiaa, mutta pidä käsien asento paikoillaan.

6. Ajattele mielessäsi, että pää ja rintakehä ovat palloja. Pallojen liikkeet myötäilevät toisiaan.

7. Palaudu alkuasentoon. Toista 1–5 kertaa.

Lähde: Marja Putkisto: Method Putkisto 3 D Luonnollinen kasvoklinikka. Gummerus 2009.

Kehoguru Marja Putkiston omat harjoitusperiaatteet:

1. Tunnen oman kehoni ja harjoittelen sen ehdoilla.

2. Työskentelen systemaattisesti ja pitkäjännitteisesti.

3. Harjoittelu on minulle elämäntapa. Elämä on liikettä ja liike elämää.

Juttu on julkaistu Voi hyvin -lehdessä 3/2010

Kommentoi »