Terve.fi

Mammografia varmistui tehokkaimmaksi keinoksi rintasyöpäkuolleisuuden ehkäisyssä

Pitkäaikainen Yhdysvalloissa käyty keskustelu mammografian merkityksestä rintasyöpäseulonnassa sai vihdoin uuden käänteen, kun Yhdysvaltojen kansallisen syöpäinstituutin rahoittama tutkimus löysi selvän yhteyden mammografian ja rintasyöpäkuolleisuuden vähentymisen välillä.

Tutkimus julkaistiin The New England Medical Journal -lehdessä.

Tutkimuksessa havaittiin, että vuosien 1990 ja 2000 välillä tapahtunut rintasyöpäkuolleisuuden nopea väheneminen johtui mammografiatutkimusten lisääntymisestä.

Epäillyn tutkimusmenetelmän edut selkeytyivät

Yli 80 prosenttia 40-vuotta täyttäneistä tai sitä vanhemmista yhdysvaltalaisnaisista saa nykyisin säännöllisesti kutsun mammografiaan. Pohjois-Carolinan yliopiston lääketieteen professori Russell Harris sanoo, että tutkimustulos tuo naisille varmuutta siitä, että mammografia on tehokas keino rintasyöpäkuolleisuuden ehkäisyssä. Harris pitää tutkimustulosta merkittävänä, sillä hän on jäsenenä Yhdysvaltojen sairauksia ehkäisevässä toimikunnassa, joka laatii ohjeistuksia eri sairauden ehkäisyyn ja hoitoon.

Harris ja muut toimikunnan jäsenet varoittivat ennen tutkimustulosta mammografian riskeistä, joista suurimpana pidettiin väärä tutkimustulosta ja sitä seurannutta väärää hoitosuunnitelmaa.

Syöpäkuolleisuuden merkittävä väheneminen johti tutkimuksiin

Tutkimuksen tarkoitus oli alun perin selvittää minkä tekijän seurauksena rintasyöpäkuolleisuus on pudonnut niin nopeasti: 24 prosenttia vuosien 1990 ja 2000 välillä. Vaihtoehdoiksi tutkijat esittivät mammografiaa, jonka avulla kasvain huomataan jo varhaisessa vaiheessa, tai uusia tehokkaampia lääkkeitä, joiden avulla syövän eteneminen saadaan usein pysäytettyä. Molempia tekijöitä oli aikaisemmin testattu kliinisissä lääketutkimuksissa, mutta tutkijat eivät tienneet kumpi tehosi paremmin käytännössä. Tosielämässä potilaat eivät aina noudata annettuja suosituksia eivätkä lääkärit tee testejä ja niiden pohjalta lääkemääräyksiä niin tarkasti kuin tutkimuksissa.

Tutkijoista enemmistö uskoi, että lääkkeet olisivat avainsana, sillä kliinisissä tutkimuksissa saadut tulokset olivat niin vakuuttavia. Aiheesta oli kuitenkin selvää väittelyä tutkijoiden välillä, sillä mammografialla oli saatu paljon hyviä hoitotuloksia aikaan tosielämässä, vaikka mammografian kliiniset tutkimustulokset olivat epävarmempia ja moniselitteisempiä.

Keskustelu mammografian tehokkuudesta on ollut ennen tutkimustulosta kiivasta, johtaen aiheen pariin jopa asianajajia syöpätutkijoiden tueksi. Kysymyksiä on herännyt rahojen tuhlaamisesta ja osa tutkijoista on pitänyt mammografiaa jopa täysin tehottomana tutkimusmenetelmänä.

Lue myös:

Julkaistu: 13.7.2006
Kommentoi »