Kauneus & Terveys

Mainettaan parempi peruna

Mainettaan parempi peruna

Hiilihydraattikammoiset ovat leimannet perunan lihottavaksi. Todellisuudessa se on ravinteikasta lähiruokaa.
Teksti Emma Suominen
Kuvat Satu Nyström
Mainos

Pasta, riisi, nuudelit ja muut viljalisukkeet, kuten kvinoa ja kuskus, ovat monessa suomalaisessa taloudessa syrjäyttäneet perunan kastikkeen kaverina. Kilpailu paikasta lautasella on kovaa, sillä vaihtoehdot lisääntyvät jatkuvasti.

Perunan miinuslista tuntuukin äkkiseltään pitkältä. Perunat ovat esikeitettyä riisiä tai pastaa vaivalloisempia valmistaa: ne pitää pestä ja mahdollisesti kuoria – ja keittäminen kestää huomattavasti kauemmin kuin vastapareillaan. Kauppakassissakin perunat painavat kuin kivet.

Lisäksi perunassa on paljon tärkkelystä, joka muuttuu elimistössä nopeasti sokeriksi. Jos elimistö ei tarvitse energiaa ja hiilihydraattivarasto on jo täytetty, ylimääräinen sokeri varastoituu rasvana.

Perunasta ei myöskään ole olemassa täysjyväversiota – on vain vanhoja ja uusia pottuja. Pikkulapsille taas ei suositella syötettävän kaikkein pienikokoisimpia uusia perunoita, sillä ne voivat sisältää myrkyllistä solaniinia.

Eksoottiset uutuudet tarjoavat kiinnostavia makuelämyksiä, mutta älä turhaan pane perunaa pannaan. Se on pitänyt hengissä kokonaisia kansakuntia, ja sille on selvä tilaus nykyäänkin.

Vähemmän energiaa kuin pastassa 

 – Sadassa grammassa perunaa on 30 prosenttia vähemmän energiaa kuin vastaavassa määrässä pastaa. Silti perunassa on moninkertaisesti useita kivennäisaineita, kertoo ProAgrian kehityspäällikkö Maarit Kari.

C-vitamiinia on etenkin uusissa perunoissa, sillä sen määrä vähenee pitkän varastoinnin aikana. Uusissa perunoissa on myös reilu kolmannes vähemmän tärkkelystä kuin talviperunoissa.

Muita tutun mukulakasvin hyviä puolia ovat edullisuus, turvallisuus ja kotimaisuus. Ani harva on myöskään perunalle allerginen. Jos mielessäsi kummittelevat lapsuuden perunatraumat, vapaudu niistä kokeilemalla eri perunalajikkeita ja uusia reseptejä.

– Perunaa voi keittää, paistaa, soseuttaa ja friteerata. Perunaruokia voi tarjota kylminä tai lämpiminä, ja tähteitä voi hyödyntää leivonnassa, Kari luettelee.

 5 SYYTÄ SYÖDÄ PERUNAA  

 1. Sillä on pieni hiilijalanjälki

Perunan hiilijalanjälki on pieni verrattuna muihin hiilihydraatin lähteisiin, kuten viljaan ja kasvihuonevihanneksiin. Esimerkiksi kuivatun viljakilon tuotantoon kuluu energiaa kolme kertaa enemmän kuin perunakiloon. Lisäksi perunan jalostusprosessi on lyhyt: se on heti käyttövalmis, kun taas viljalisukkeiden tie siemenistä keittovalmiiksi tuotteeksi on huomattavasti pidempi.

 2. Siinä on paljon magnesiumia ja kaliumia

Perunassa on magnesiumia 12 kertaa enemmän kuin esimerkiksi valkoisessa pastassa. Monilla suomalaisilla on vaikeuksia saada riittävästi magnesiumia ruoasta. Magnesiumin puutteen huomaa esimerkiksi lihaskramppeina ja suonenvetona. Lihasten rakentumisessa ja munuaisten toiminnassa tarvittavaa kaliumia perunassa on kaksikymmenkertaisesti pastaan verrattuna.

3. Se on hyvä C- ja B-vitamiinin lähde

Uskomus siitä, että perunan vitamiinit liukenevat keitinveteen, ei täysin pidä paikkaansa. Jos perunan keittää kuorineen tai sitä kuorii ennen keittämistä vain ohuelti, perunan ravintoainepitoisuus säilyy hyvänä vielä keittämisen jälkeenkin. Perunassa on paljon etenkin B3-vitamiinia eli niasiinia, mutta myös B1- ja B2-vitamiinia eli tiamiinia ja riboflaviinia. Sadassa grammassa kuorineen keitettyä perunaa on 8,5 milligrammaa C-vitamiinia, mikä riittää tekemään siitä myös varteenotettavan C-vitamiinin lähteen.

4. Se sopii monenlaiseen ruoanvalmistukseen

Suomessa viljellään yli 40:tä perunalajiketta. Kotimaisista viljellyin on kaikkeen ruoanvalmistukseen sopiva yleisperuna Van Gogh. Toiseksi suosituin lajike on Nicola, joka on malloltaan kiinteä. Van Goghia, Nicolaa ja Asterixia saa myös luomuna. Uusista perunoista kannattaa maistaa perinteisen Timon ohella sellaisenaankin maukkaita Ariellea, Siikliä ja Rikeaa.

Perunalajikkeen laatu vaikuttaa olennaisesti ruoanvalmistuksen lopputulokseen. Jos et jaksa opetella kaikkien perunalajikkeiden ominaispiirteitä, kannattaa painaa mieleen ainakin valmiiden perunapussien värikoodit. Punaisella merkityt perunat ovat jauhoisimpia ja saattavat hajota keitinveteen. Ne sopivat parhaiten soseisiin ja leivontaan. Keltaisella merkityt yleisperunat sopivat kaikkeen ruoanvalmistukseen. Vihreä väri perunapussissa kertoo, että perunat pysyvät keitettäessä kiinteinä. Kiinteä peruna toimii parhaiten keitoissa ja salaateissa.

5. Se on kotimaista ja edullista

Suomessa syödään perunoita vuosittain yli 60 kiloa henkeä kohti. Siitä suurin osa on kotimaista. Kotimaiset Kasvikset ry:n mukaan perunan kilohinta on niin edullinen, että koko vuoden perunat saa noin 40 eurolla. Perunaa voi viljellä kasvimaalla oman perheen tarpeisiin itsekin.

Julkaistu: 16.6.2011