Maidonjuojilla vahvemmat luut
Norjalaisen väestötutkimuksen mukaan maidon juonti on yhteydessä nuorten naisten korkeaan luuntiheyteen. Matalaa kyynärvarren luuntiheyttä esiintyi kaksi kertaa todennäköisemmin ei-maidonjuojilla kuin maidonjuojilla. Tutkijoiden mukaan maito on hyödyllistä luustolle, koska se sisältää runsaasti luuston rakennusainetta kalsiumia.
Lisäksi maidon proteiinit saattavat estää luuta hajottavien solujen, osteoklastien, toimintaa.Tässä tutkimuksessa mikään muista tekijöistä kuten juuston syönti, D-vitamiinin saanti, fyysinen aktiivisuus, tupakointi, alkoholin kulutus, raskauksien määrä, imettäminen, ehkäisypillereiden käyttö, kuukautisten poisjäänti tai osteoporoosin esiintyvyys suvussa ei vaikuttanut merkittävästi luun tiheyteen. Väestötason tutkimuksen otos oli 963 19-35-vuotiasta naista.
Laajan meta-analyysin mukaan kalsium ehkäisee osteoporoottisia murtumia ja luun menetystä yli 50-vuotiailla. Paras teho saadaan, kun kalsiumia syödään vähintään 1200 mg päivässä. Tutkimuksissa D-vitamiinin käyttö kalsiumin lisäksi ei merkittävästi parantanut ehkäisevän toimenpiteen tehoa. Jos kalsiumin ohella käytetään D-vitamiinilisää, tutkijat suosittelivat annokseksi vähintään 20 µg päivässä. Kalsiumlisä pienensi murtumariskiä 12 prosenttia ja luun menetys väheni lonkissa ja selkärangassa. Tulos oli yhtä hyvä naisilla ja miehillä.
Ruokavalion kokonaisuus vaikuttaa luuston kuntoon
Runsaasti kasviksia ja maitotuotteita sisältävästä DASH-ruokavaliosta voi olla hyötyä luuston terveydelle. Ruokavalion avulla luun hajoaminen voi vähentyä, mikä taas voi pienentää luunmurtumariskiä. DASH-ruokavalio voi edesauttaa luun huippumassan kehitystä mahdollisimman hyväksi nuorilla aikuisilla ja ikääntyneillä se voi hidastaa luukatoa.
Myös vaihdevuosi-ikäisten naisten luuston kuntoon hedelmillä ja kasviksilla sekä kalsiumin runsaalla saannilla on myönteinen vaikutus. Brittitutkimuksessa näillä ravintotekijöillä oli yhteys vähentyneeseen luukatoon. Seitsemän vuotta kestäneen ja 891 naista käsittäneen tutkimuksen tulosten mukaan kalsiumin, hedelmien ja vihannesten syömisestä sekä vain kohtuullisesta alkoholin käytöstä on todennäköisesti hyötyä luuston kunnolle. Sen sijaan runsaasta rasvan saannista näyttäisi olevan luustolle haittaa.
Amerikkalaisessa poikkileikkaustutkimuksessa kalsiumin, energian, proteiinin, magnesiumin, sinkin ja C-vitamiinin saannilla oli vaikutusta ikääntyneiden naisten luuntiheyteen. Tutkimushenkilöitä tutkimuksessa oli 136. Ravintoaineilla on yhteisvaikutuksia luukudokseen. Maito ja maitovalmisteet sisältävät paljon luun terveydelle hyödyllisiä vitamiineja ja kivennäisaineita. Kalsiumin ja D-vitamiinin lisäksi maidossa on mm. proteiinia, magnesiumia ja sinkkiä.
Lue lisää luuston hyvinvointiin liittyvistä tutkimuksista
Tämä artikkeli on yhteistyökumppanin tuottamaa sisältöä.