Terve.fi

Magneettikuvaus vähentäisi turhia eturauhasen koepaloja

Magneettikuvaus vähentäisi turhia eturauhasen koepaloja
Magneettikuvausta hyödyntämällä 27 prosenttia eturauhassyöpäpotilaista voisi välttyä turhalta koepalan ottamiselta. Lue lisää
Julkaistu 31.1.2017

Eturauhassyövän vaarassa testien perusteella olevilta miehiltä otetaan yleensä koepala, mutta tuoreiden tutkimustulosten perusteella monet miehet voisivat säästyä tältä magneettikuvauksen avulla. Koepalojen vähentyminen olisi tervetullutta, sillä toimenpide voi aiheuttaa monia haittavaikutuksia, kuten verenvuotoa, kipuilua ja tulehduksia.

Tulosten perusteella magneettikuvausta hyödyntämällä 27 prosenttia potilaista voisi välttyä turhalta koepalan ottamiselta. Samalla vaarattomien kasvainten virheellinen diagnosointi vähenisi, ja todennäköisesti syöpädiagnoosit myös tarkentuisivat, tutkijat kirjoittavat.

Arvostetussa Lancet-lehdessä julkaistut tulokset perustuvat hieman alle 600 miehen tutkimuksiin. Kaikki osallistujat olivat PSA-testien perusteella lähetetty tarkempiin selvityksiin. Osana tutkimusta miehet ohjattiin ensin magneettikuvaukseen, minkä jälkeen heiltä otettiin koepalat transrektaalisen kaikututkimuksen yhteydessä sekä erikseen TPM-koepalat.

Eturauhassyöpä on Suomessa ja monessa muussa länsimaassa miesten yleisin syöpä. Se on yleensä hitaasti etenevä eivätkä kaikki eturauhassyövät aiheuta koskaan oireita. Toisaalta osa syövistä etenee ja voi lopulta tappaa. Nykyään ei vielä osata varmuudella ennustaa, keiden eturauhassyöpä etenee ja ketkä tarvitsevat hoitoa.

Lue lisää:

Kommentoi »