Terve.fi

Eturauhassyöpä ja seksielämä – kysymyksiä ja vastauksia

Eturauhassyöpä ja seksielämä – kysymyksiä ja vastauksia
Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpä, johon sairastuu Suomessa yli 5 100 miestä vuosittain. Työikäisillä miehillä ei todeta mitään syöpää niin paljon kuin eturauhassyöpää. Eturauhassyöpä koskettaa siis montaa miestä – ja heidän puolisoitaan. Lue lisää.
Julkaistu 9.11.2015

Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpä, johon sairastuu Suomessa yli 5 100 miestä vuosittain. Työikäisillä miehillä ei todeta mitään syöpää niin paljon kuin eturauhassyöpää. Eturauhassyöpä koskettaa siis montaa miestä – ja heidän puolisoitaan. Syöpädiagnoosi on aina shokki. Eturauhassyöpä on lisäksi mitä suurimmissa määrin parisuhdetta ravisteleva asia eikä vähiten sen vuoksi, että se voi vaikuttaa sekä itse parisuhteeseen ja seksielämään. Seuraavassa käsittelemme yleisiä eturauhassyöpään liittyviä parisuhteen ja seksuaalielämän häiriöitä sekä niiden hoitoa. Kysymyksiin vastaa yksi Suomen eturivin eturauhassyöpäasiantuntijoista, Docrates Syöpäsairaalan ylilääkäri Timo Joensuu.

Kuinka monelle tulee seksielämän ongelmia eturauhassyöpähoitojen jälkeen?

Suuren pohjoismaisen, yli 7000 pohjoismaista miestä käsittävän tutkimuksen mukaan, kahdeksan miestä kymmenestä kärsii jostain seksuaalielämään liittyvästä ongelmasta hoitojen jälkeen. 63 % vastaajista kertoi kamppailevansa miehisyytensä kanssa ja 87 %:lla oli erektio-ongelmia.

Voiko eturauhassyöpäpotilaan potenssi heikentyä hoitojen seurauksena?

Eturauhassyövän hoidossa on kaksi päälinjaa: leikkaus ja sädehoito. Hoitomuodon valinta riippuu taudin luonteesta ja laajuudesta, ja potilaan tulisi aina voida keskustella rauhassa hoitomuodon valinnasta hoitavan lääkärinsä kanssa. Miehen erektiokyvyn säilymiseen on paremmat mahdollisuudet sädehoidon jälkeen kuin leikkauksen jälkeen, kertoo Docrates syöpäsairaalan sädehoidon ylilääkäri Timo Joensuu. Voidaan myös sanoa, että erektio on parempi sädehoidon kuin leikkaushoidon jälkeen.

Miksi potenssi voi heikentyä leikkauksen jälkeen?

Leikkaustekniikat ovat parantuneet paljon ja nykyään on paremmat mahdollisuudet tehdä säästäviä eturauhassyöpäleikkauksia. Kirurgin ammattitaito on tässä keskeisessä roolissa. Perusongelma liittyy eturauhasen anatomiaan: eturauhassyöpää esiintyy tyypillisesti eturauhasen reuna-alueilla lähellä eturauhaskapselia, jonka pinnalla kulkevat erektiota säätelevät hermot. Usein syöpä on ehtinyt kasvaa jo kapselin ja hermojen läpi, jolloin leikkauksessa hermot herkästi vaurioituvat – tällöin miehestä tulee impotentti.

Voiko myös sädehoito heikentää potenssia?

Sädehoidon jälkeen erektio voi heikentyä asteittain vuosien ajan, mutta ei samalla tavalla kertarysäyksellä kuin leikkauksen jälkeen. Eturauhassyöpä on vanhempien miesten sairaus ja potenssi heikkenee luonnollisestikin miehen ikääntyessä. Eturauhassyöpäpotilaiden Tuki ry yhdessä THL:n kanssa kartoitti eturauhassyöpäpotilaiden hoidon sivuvaikutuksia ja kävi ilmi, että sädetetyt miehet olivat kaikkein tyytyväisimpiä.

Miten eturauhassyöpä voi vaikuttaa parisuhteeseen?

Syöpädiagnoosi on aina järkytys ja voi johtaa monenlaisiin kriiseihin. Eturauhassyöpämiestä askarruttavat sairaudesta selviämisen lisäksi kysymykset liittyen parisuhteeseen ja seksuaalisuuteen, kuten impotenssin ja miehisyyden menettämisen pelot. Pohjoismaisen tutkimuksen mukaan 51% vastaajista sanoi kuitenkin lähentyneensä partnerinsa kanssa. Partnerin tuki on sairauden kanssa kamppailevalle erittäin tärkeää ja yhteinen taistelu voi parhaimmillaan lähentää puolisoita merkittävästi. Osa potilaista kertoo jopa seksielämänsä parantuneen, kertoo Timo Joensuu.

Miten Docrates auttaa eturauhassyöpäpotilaita vähentääkseen impotenssia tai muita hoidon sivuvaikutuksia?

Käytämme viimeisimpiä diagnosointimetodeita, kuten magneetti- ja PET-tutkimuksia, saadaksemme mahdollisimman tarkan käsityksen miehen syövän aggressiivisuudesta ja levinneisyydestä. Jotta voi hoitaa oikein, pitää tietää missä elimistössä syöpää tarkalleen on. Käytössämme ovat kaikki modernit syöpäkuvantamisen menetelmät, jotka antavat meille selkeän kuvan eturauhasesta ja erityisesti eturauhaskapselista. Tämän jälkeen käymme miehen ja hänen läheistensä kanssa perusteellisen keskustelun hoitovaihtoehdoista sekä niihin liittyvistä sivuvaikutuksista ja riskeistä. Käytössämme ovat kaikki eri eturauhassyövän hoitokeinot: leikkaus, ulkoinen ja sisäinen, ns. HDR-brakysädehoito sekä erilaiset lääkehoidot. Tutkimme aina mahdollisuudet sädehoitoon, sillä kokemuksemme mukaan se on samalla tehokas ja myös miehen hyvää elämänlaatua ylläpitävä hoitomuoto. Jos potilas valitsee sädehoidon, suosittelemme erektiolääkitystä hoidon aikana, vaikka miehellä ei olisikaan ollut potenssiongelmia. Tällä voidaan vaikuttaa ennaltaehkäisevästi mahdollisten virtaamisongelmien syntyyn jo hoidon aikana. Meillä on ensimmäisenä Suomessa käytössä myös uusi ultraääni-iskuhoitolaite potenssihäiriöiden hoitoon. Suosittelemme potilaillemme myös aktiivisesti erilaisia elämänlaatua parantavia tukihoitoja, kuten uro-, seksuaali- ja psykoterapiaa. Kaikki hoidot ja palvelut löytyvät meiltä saman katon alta Docrates Eturauhassyöpäkeskuksesta.

Tutkimuslähde: Eturauhassyöpäjärjestöjen Ruotsissa, Suomessa, Norjassa ja Tanskassa yhteistyössä Astellas Nordicin kanssa tekemä tutkimus.

Artikkeli on kumppanin tuottamaa sisältöä.

Kommentoi »