Terve.fi

Luonnonkumi- eli lateksiyliherkkyys

Luonnonkumi- eli lateksiyliherkkyys
Luonnonkumi eli lateksi on kumipuusta saatavaa maitiaisnestettä. Luonnonkumi- eli lateksiallergia on arviolta 1–2 prosentilla väestöstä. Materiaalina luonnonkumi on kestävää ja helposti muotoiltavaa ja siitä syystä sitä käytetään useissa päivittäin käyttämissämme tuotteissa ja työvälineissä.

Useammalla kuin joka toisella lateksiallergisella on ristiallergia, ja he saavat allergiaoireita joistakin hedelmistä ja vihanneksista.

Useat lateksiallergiset ovat allergisia myös siitepölyille ja niiden kanssa ristiin reagoiville tuoreruoille.

Ristiinreagointi

Joidenkin kasvien valkuaisaineet muistuttavat luonnonkumin allergioireita aiheuttavia valkuaisaineita eli allergeeneja. Näitä ovat esim. ananas, avokado, banaani, kastanja, kiivi, limoviikuna, litsi, mango, melonit (kurkku melonin sukulaiskasvina), munakoiso, passionhedelmä, papaija, peruna ja tomaatti.

Ristiallergiaa aiheuttavat valkuaisaineet tuhoutuvat kuumennettaessa ja muissa ruokien valmistusprosesseissa yleensä niin paljon, ettei kuumennettu, soseutettu tai mehustettu ruoka yleensä aiheuta allergisia oireita.

Lateksiallergiaan liittyvän kasvisallergian oireet ovat harvoin erittäin voimakkaita. Oireet ilmenevät suun ja huulien limakalvoilla kutinana ja turvotuksena, myös vatsaoireita saattaa esiintyä.

Jotkut kasvit, kuten avokado ja banaani saattavat aiheuttaa myös vakavia yleisoireita.

Lateksiallergiaan liittyviä ruoka-allergeeneja on yleensä syytä välttää kokonaan, jos niihin liittyy oireita tai ne aiheuttavat ihotestissä reaktion.

Lateksiallergiaan tai siihen liittyvään ruoka-allergiaan ei ole saatavana siedätyshoitoa.

Allergiaoireet

Pääsääntöisesti luonnonkumiallergia aiheuttaa punoitustusta, paukamointia ja kutinaa käsissä lateksia sisältävien tuotteiden käsittelyn yhteydessä. Allerginen reagointi on mahdollista myös ilman välityksellä, jos esim. huonetilassa käsitellään lateksia sisältäviä tuotteita, vaikkapa suojakäsineitä. Oireina voi olla nuhaa, astmaa, ja kasvojen turpoamista. Myös vakava allerginen yleisreaktio eli anafylaksia on mahdollinen.

Lateksiyliherkkyden omahoito

Luonnonkumiallergisen on syytä välttää kosketusta esineisiin ja tarvikkeisiin, jotka sisältävät lateksia 

Luonnonkumia käytetään laajasti monissa tuotteissa, joiden kanssa joudumme päivittäin kosketuksiin. Tästä syystä allergisen on syytä perehtyä kulutustavaroiden tuoteselosteisiin. 

Lateksia käytetään esim. talouskäsineissä, lasten tuteissa, ilmapalloissa, kondomeissa ja monissa terveydenhuollossa käytettävissä välineissä ja suojakäsineissä.

Jos sinulla todetaan luonnonkumiallergia, muista aina kertoa allergiastasi asioidessasi esim. lääkärin tai hammaslääkärin vastaanotolla.

Useimmat luonnonkumista valmistetut tuotteet ovat korvattavissa esim. muovisilla vastaavilla tarvikkeilla.

Pidä mukanasi mahdollisuuksien mukaan korttia/todistusta, jossa on maininta luonnonkumiallergiastasi, varsinkin jos olet saanut anafylaktisen yleisreaktion luonnonkumista.

Lääkehoito

Lievää allergista oireilua, esim. ihon punoitusta ja kutinaa voi hoitaa antihistamiineilla ja miedolla kortisonivoiteella. Anafylaktinen yleisreaktio on hätätilanne ja vaatii aina välitöntä lääkärinhoitoa.

Anafylaktisen reaktion oireita ovat:

Voimakas kutina suun ja nielun alueella, mahdollisesti koko kehon alueella ja varsinkin kämmenissä ja jalkapohjissa. Ihon punoitus tai laaja-alainen paukamointi. Hengityksen vinkuminen, hengenahdistus, astmakohtaus. Huonovointisuus, väsähtäminen, voimakkaat vatsakivut, pahoinvointi ja oksentelu.

Anafylaksian hoito:

Adrenaliiniruiske välittömästi oireiden alettua. Kertakäyttöinen käyttövalmis ruiske, vaatii lääkärin reseptin, annetaan reisilihakseen vaatteen läpi. Jatkohoitopaikka on aina sairaala. Tilanne vaatii aina nopeaa toimintaa. Mikäli adrenaliiniruisketta ei ole saatavilla, soita välittömästi ambulanssi.

Lähde:

Lääkärikirja Duodecim, 29.6.2009, Matti Hannuksela, ihotautien erikoislääkäri

Lisätietoa: Allergia.fi

Julkaistu: 25.3.2010
Kommentoi »