Loukkasitko itsesi liikunnassa? Magneettitutkimus on erinomainen apu oikean hoidon löytämisessä

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: SynLab
Loukkasitko itsesi liikunnassa? Magneettitutkimus on erinomainen apu oikean hoidon löytämisessä
Kontaktilajit ovat tyypillisiä urheilulajeja, joissa sattuu paljon liikuntavammoja. Ylivoimaisesti eniten loukkaantumisia tapahtuu kuitenkin ihan arkisissa kuntoliikuntalajeissa.
Julkaistu: 18.1.2021

Liikuntavammat ovat harmillinen yllätys, jonka syntymistä ei voi aina estää. Vamma voi johtua äkillisestä tapaturmasta tai olla rasituksen myötä hitaasti kehittynyt vaiva. Eri urheilulajeissa on omat riskinsä eikä hyötyliikuntakaan ole aina täysin vaaratonta.

– Kontaktilajeissa, kuten jalkapallossa, ovat alaraajojen vammat tyypillisiä. Näistä useimmin magneettitutkimuksissa tutkitaan polven vammoja. Yläraajan nivelten vammoja, kuten ranteen ja kyynärpään vammoja, näkee puolestaan esimerkiksi tenniksen ja pesäpallon harrastajilla, kertoo radiologian erikoislääkäri Osmo Tervonen.

Liikuntavamman vaara vaanii eniten lenkkipolulla

Yllättävää kyllä, kaikkein vaarattomimmalta kuulostavassa kuntoliikunnassa, kuten kävelyssä tai sauvakävelyssä sattuu eniten loukkaantumisia. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen vuoden 2017 Suomalaiset tapaturmien uhreina -raportista selviää liikuntalajit, joissa on suurin loukkaantumisriski.

Lenkkeily on yksi eniten loukkaantumisia aiheuttava laji. Magneettitutkimuksen avulla vamman laatu on helppo selvittää, jolloin myös hoidon tarve ja kesto voidaan määritellä nopeasti tapaturman jälkeen.

Viisi eniten loukkaantumisia aiheuttavaa lajia

1. Kuntoliikunta (esim. lenkkeily, kävely, hölkkä, sauvakävely)

2. Kuntosaliharjoittelu, voimailu ja painonnosto

3. Jalkapallo

4. Pyöräily

5. Salibandy

Magneettitutkimus nopeuttaa urheiluvamman hoitoa

Suurin osa liikuntatapaturmissa tulleista vammoista on nyrjähdyksiä, venähdyksiä, sijoiltaanmenoja tai lihasvammoja. Urheiluvamman sattuessa on tärkeää tunnistaa tilanteen vakavuus, jotta saadaan ennuste hoidon kestosta ja kuntouttaminen voidaan aloittaa.

Viime vuosina lääketieteessä huomiota on kiinnitetty erityisesti varhaiseen ja tarkkaan diagnoosiin, jotta optimaalinen hoito voidaan aloittaa ilman viiveitä. Magneettitutkimus onkin hyvä lähtökohta hoidon suunnittelulle, ja sen pohjalta voidaan valita tehokkain kuntouttamismenetelmä.

– Magneettitutkimus on erinomainen keino urheiluvamman tunnistamiseen. Magneettitutkimukseen hakeutuminen on tärkeää, koska sen avulla vaurio löydetään välittömästi ja hoito voidaan aloittaa ilman viivettä, Tervonen painottaa.

Magneettitutkimukseen pääsee nopeasti ja edullisesti - myös ilman lähetettä

SYNLABissa magneettitutkimukseen pääsee nopeasti – myös ilman lääkärin lähetettä. Tutkimus sisältää kokeneen radiologian erikoislääkärin lausunnon ja kuvat. Lausunto saapuu yleensä jo vuorokauden sisällä.

SYNLAB tekee magneettitutkimuksia ympäri Suomea. Lue lisää ja varaa aika tutkimukseen.

Kommentoi »