Lisääkö maidon välttäminen luun murtumisriskiä?
Maito sisältää paljon kalsiumia, joka on tärkeä tekijä luun lujuudelle. Erilaiset maidon käyttöä rajoittavat tekijät voivat heikentää luuston kuntoa.
Maitoallergia lisää luun murtumariskiä
Puolalaisen tutkimuksen mukaan maitoallergisilla tytöillä on suurentunut riski saada luunmurtuma. Murtumariski oli maidotonta ruokavaliota noudattaneilla tytöillä moninkertainen verrattuna tyttöihin, joiden ruokavalioon kuului maitovalmisteita päivittäin vähintään kaksi annosta. Suuri kehon lihas- ja luumassa suojasivat poikien luita murtumilta, mutta ne eivät suojanneet tyttöjä. Myöskään kehon rasvapitoisuus ei vaikuttanut murtuma-alttiuteen. Tutkimukseen osallistui 91 2-20 vuotiasta tyttöä ja poikaa, joilla oli luunmurtumia, sekä 273 verrokkia. Tulos tukee oletusta, että maidottomalla ruokavaliolla on yhteys luun murtuma-alttiuteen.
Laktoosi-intoleranssi saattaa altistaa luunmurtumiin
Laktoosin imeytymishäiriö saattaa altistaa luunmurtumiin vanhalla iällä. Suomalaisessa tutkimuksessa laktoosin sietokyvyn tuottavilla geenimuunnoksilla oli yhteys vähäisempiin luunmurtumiin vanhuudessa. Geenin eri muotojen ja lantion, ranteen sekä lanne- ja rannemurtumien välillä havaittiin merkitsevät erot. Lannemurtuman riski oli 3,1-kertainen, rannemurtuman riski 1,9-kertainen ja yhdistetty lanne- tai rannemurtumien riski 2,9-kertainen niillä, joilla oli laktoosi-intoleranssiin liittyvä genotyyppi verrattuna laktoosia sietäviin geenimuunnelmiin. Tutkijoiden mukaan laktoosi-intoleranssiin liittyvä genotyyppi näyttää olevan itsenäinen lanne- ja rannemurtumille altistava tekijä yli 85-vuotiailla. Lisätutkimuksia tarvitaan selvittämään geenimuunnelman merkitystä nuorempien luunmurtumariskiin sekä osteoporoosin kehittymiseen.
Tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin laktoosi-intoleranssista
Tämä artikkeli on yhteistyökumppanin tuottamaa sisältöä.