Terve.fi

Lisäaineet voivat tehdä lapsesta ylivilkkaan

Lisäaineet voivat tehdä lapsesta ylivilkkaan
Ruokien ja juomien keinotekoiset väriaineet ja säilöntäaineet saattavat aiheuttaa osalle lapsista ylivilkkautta. Brittitutkimuksen tulokset vihjaavat, että ainakin jotkut lapset voisivat hyötyä lisäaineettomasta ruokavaliosta.
Julkaistu 6.11.2007

Ruoan väri- ja säilöntäaineet on aiemmin liitetty ADHD-lasten ylivilkkauden lisääntymiseen, mutta brittien tutkimus on ensimmäisiä, missä ne on liitetty myös “tavallisten” lasten käytöksen muuttumiseen.

Tutkimukseen osallistui 153 kolmevuotiasta ja 144 kahdeksan-yhdeksänvuotiasta lasta. He saivat viikon ajan juomasekoitusta, jossa oli natriumbentsoaatti-säilöntäainetta ja yleisesti käytettyjä väriaineita ja 1,5 kuukauden kuluttua toista juomaa, jossa oli toisia väriaineita ja natriumbentsoaattia.

Kolmevuotiaiden saamat väriainemäärät vastasivat 56-grammaisessa makeispussissa olevaa määrää. Toisessa 8-9-vuotiaiden juomista väriaineita oli kahta pussia ja toisessa neljää pussia vastaava määrä.

Kolmevuotiaiden käytös muuttui ylivilkkaammaksi ensimmäisen juoman, mutta ei toisen juoman jälkeen, kun vertailukohtana oli lisä- ja väriaineeton juoma. Isommilla lapsilla muutokset havaittiin kummankin testijuoman jälkeen, jos he olivat juoneet niistä vähintään 85 prosenttia.

Tulosten perusteella osa lapsista näyttäisi olevan herkkiä väri- ja lisäaineisiin liitetylle ylivilkkauden lisääntymiselle, kun taas osa lapsista ei reagoi niihin lainkaan. Seuraavaksi tutkijat aikovatkin selvittää millaisia herkästi reagoivat lapset ovat, jotta heidän vanhempiaan voitaisiin neuvoa välttämään väri- ja lisäaineita.

Uutispalvelu Duodecim

Copyright © Kustannus Oy Duodecim

Kommentoi »