Terve.fi

Lisäaineet voivat tehdä lapsesta ylivilkkaan


Ruokien ja juomien keinotekoiset väriaineet ja säilöntäaineet saattavat aiheuttaa osalle lapsista ylivilkkautta. Brittitutkimuksen tulokset vihjaavat, että ainakin jotkut lapset voisivat hyötyä lisäaineettomasta ruokavaliosta.

Ruoan väri- ja säilöntäaineet on aiemmin liitetty ADHD-lasten ylivilkkauden lisääntymiseen, mutta brittien tutkimus on ensimmäisiä, missä ne on liitetty myös “tavallisten” lasten käytöksen muuttumiseen.

Tutkimukseen osallistui 153 kolmevuotiasta ja 144 kahdeksan-yhdeksänvuotiasta lasta. He saivat viikon ajan juomasekoitusta, jossa oli natriumbentsoaatti-säilöntäainetta ja yleisesti käytettyjä väriaineita ja 1,5 kuukauden kuluttua toista juomaa, jossa oli toisia väriaineita ja natriumbentsoaattia.

Kolmevuotiaiden saamat väriainemäärät vastasivat 56-grammaisessa makeispussissa olevaa määrää. Toisessa 8-9-vuotiaiden juomista väriaineita oli kahta pussia ja toisessa neljää pussia vastaava määrä.

Kolmevuotiaiden käytös muuttui ylivilkkaammaksi ensimmäisen juoman, mutta ei toisen juoman jälkeen, kun vertailukohtana oli lisä- ja väriaineeton juoma. Isommilla lapsilla muutokset havaittiin kummankin testijuoman jälkeen, jos he olivat juoneet niistä vähintään 85 prosenttia.

Tulosten perusteella osa lapsista näyttäisi olevan herkkiä väri- ja lisäaineisiin liitetylle ylivilkkauden lisääntymiselle, kun taas osa lapsista ei reagoi niihin lainkaan. Seuraavaksi tutkijat aikovatkin selvittää millaisia herkästi reagoivat lapset ovat, jotta heidän vanhempiaan voitaisiin neuvoa välttämään väri- ja lisäaineita.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde: Lancet 2007;370:1560-1567

Copyright © Kustannus Oy Duodecim

Julkaistu: 6.11.2007