säilöntäaine (sorbiinihappo) tai säilöntäainet (E 200) Seuraavat lisäaineet saattavat aiheuttaa oireita.
Säilöntäaineet
Bentsoehappo ja sen johdannaiset sekä sorbiinihappo. Erityisesti asetyylisalihapolle allergiset voivat saada oireita. Niitä on luonnostaankin runsaasti puolukassa,karpalossa ja lakassa. Sulfiitteja eli rikkihapon suoloja käytetään vaaleiden kasvis- ja hedelmävalmisteiden säilöntäaineena. Tyypillisimpiä käyttökohteita ovat kuivattu aprikoosi, omena ja päärynä sekä sieni ja vihannessäilykkeet, kuoritut perunat ja perunasosehiutaleet. Viinien ja oluiden valmistuksessa käytetään sulfiitteja.
Aromivahventeet
Glutamaattia käytetään aromivahventeena monissa liha-, kala- ja kasvisruokavalmisteessa ja kastikkeissa.
Atsovärit
Erityisesti tartratsiini, amarantti paraoranssi, uuskokkiini ja briljanttimusta aiheuttavat joillekin oireita. Niitä käytetään mm. makeisissa, virvoitusjuomissa, jäätelöissä ja jälkiruoissa.
Hapettumisenestoaineet
Hapettumisenestoaineista BHA ja BHT voivat aiheuttaa erilaisia oireita.