Terve.fi

Lisäaineet


Lisäaineet on ilmoitettava pakkausmerkinnöissä ryhmänimellä, jota täydennetään lisäaineen nimellä tai numerotunnuksella eli ns. E-koodilla. Esim.

säilöntäaine (sorbiinihappo) tai säilöntäainet (E 200) Seuraavat lisäaineet saattavat aiheuttaa oireita.

Säilöntäaineet

Bentsoehappo ja sen johdannaiset sekä sorbiinihappo. Erityisesti asetyylisalihapolle allergiset voivat saada oireita. Niitä on luonnostaankin runsaasti puolukassa,karpalossa ja lakassa. Sulfiitteja eli rikkihapon suoloja käytetään vaaleiden kasvis- ja hedelmävalmisteiden säilöntäaineena. Tyypillisimpiä käyttökohteita ovat kuivattu aprikoosi, omena ja päärynä sekä sieni ja vihannessäilykkeet, kuoritut perunat ja perunasosehiutaleet. Viinien ja oluiden valmistuksessa käytetään sulfiitteja.

Aromivahventeet

Glutamaattia käytetään aromivahventeena monissa liha-, kala- ja kasvisruokavalmisteessa ja kastikkeissa.

Atsovärit

Erityisesti tartratsiini, amarantti paraoranssi, uuskokkiini ja briljanttimusta aiheuttavat joillekin oireita. Niitä käytetään mm. makeisissa, virvoitusjuomissa, jäätelöissä ja jälkiruoissa.

Hapettumisenestoaineet

Hapettumisenestoaineista BHA ja BHT voivat aiheuttaa erilaisia oireita.

Julkaistu: 28.11.2005