Terve.fi

Liikunta pitää solut nuorempina

Liikunta pitää solut nuorempina
Kestävyysharjoittelu vaikuttaa suojaavan valkosoluja ikääntymiseltä.

Vuosikymmeniä harjoitelleiden kestävyysurheilijoiden immuunisolut olivat ”nuorempia” kuin vähän liikkuvien terveiden aikuisten solut, osoittaa tuore saksalaistutkimus.

Telomeerit ovat kromosomien päissä olevaa DNA:ta, joka suojaa kromosomia. Telomeeri lyhenee aina solun jakautuessa, ja kun siitä tulee liian lyhyt, solu lakkaa jakautumasta. Tällöin ihminen ikääntyy.

Kestävyysurheilijoiden valkosolujen telomeereja mitattiin ja verrattiin terveiden, vähemmän kuin tunnin viikossa liikkuneiden telomeereihin. Nuorten ryhmän keskiarvoikä oli noin 20 vuotta ja keski-ikäisten ryhmässä noin 51 vuotta.

Urheilijoiden valkosoluissa kromosomien telomeerialueet olivat pidempiä kuin samanikäisessä vertailuryhmässä. Myös telomeeriä ylläpitävän telomeraasientsyymin aktiivisuus oli lisääntynyt urheilevilla. Vastaavasti valkosoluista löytyi vähemmän solukuolemaa sääteleviä tekijöitä kuin harvemmin harjoittelevilta.

Myös muut tutkitut osa-alueet puhuivat harjoittelun puolesta. Urheilijoiden sydämen leposyke oli pienempi, mitä pidetään hyväkuntoisuuden merkkinä. Myös verenpaine- ja kolesteroliarvot sekä kehon massaindeksi olivat pienemmät kuin kontrolliryhmissä.

”Tämä on suora todiste siitä, että liikuntaharjoittelulla on ikääntymistä ehkäisevä vaikutus,” sanoo tutkimusta johtanut professori Laufs.

Lähteet: MedPageToday

Julkaistu: 1.12.2009
Kommentoi »