Terve.fi

Liike ja särkylääke riittävät akuuttiin alaselkäkipuun

Liike ja särkylääke riittävät akuuttiin alaselkäkipuun
Akuutit alaselän kivut laantuvat yleensä muutamassa viikossa kunhan ei jää sänkyyn makaamaan ja ottaa säännöllisesti parasetamoli-särkylääkettä. Vaivat eivät hälvene yhtään nopeammin vaikka niitä hoidettaisiin lisäksi tulehduskipulääkkeillä tai fysioterapialla, todetaan tuoreessa australialaistutkimuksessa.
Julkaistu: 30.11.2007

Tulokset haastavat nykysuosituksen, jonka mukaisesti tulehduskipulääkkeitä ja joskus myös fysioterapiaa suositellaan, jos potilaan akuutit eli lyhytkestoiset alaselkäkivut eivät vähene parasetamolikuurista ja liikkumisesta huolimatta.

Tutkimukseen osallistui 240 akuuteista alaselkäkivuista kärsivää australialaista, jotka olivat saaneet lääkäreiltään parasetamolia ja ohjeen välttää vuodelepoa ja liikkua normaalisti. Tutkimusta varten he saivat lisäksi 50 mg diklofenaakki-tulehduskipulääkettä kahdesti päivässä ja fysioterapiaa, diklofenaakkia ja lume-fysioterapiaa, fysioterapiaa ja lumelääkettä tai lumelääkettä ja lumehoitoa.

Selkäkivut lievenivät parissa viikossa riippumatta siitä, mihin ryhmään potilaat oli satunnaistettu. Näin ollen vaikuttaa siltä, että pelkkä parasetamoli ja vuodelevon välttäminen yleensä riittävät akuuttien alaselkäkipujen hoitoon.

Uutispalvelu Duodecim

Copyright © Kustannus Oy Duodecim 2007

Kommentoi »