Sairaudet

Lihas- ja luustokivut

Vie lapsi lääkäriin välittömästi jos:

Teksti Terve Media Oy
19.8.2011 Terve.fi

Milloin lääkärin hoitoon

  • Lapsellasi on lihas- tai nivelkipua ja kuumetta ja hän näyttää heikolta ja on tavallista vaisumpi. Hänellä saattaa olla bakteeriperäinen tulehdus, joka vaurioittaa nopeasti hänen nivelrustoaan. Jos lapsellasi on tämän tyyppinen tulehdus, hän tarvitsee suonensisäistä antibioottihoitoa sairaalassa.
  • Lapsesi ei halua seistä jalallaan tai käyttää käsivarttaan jonkin vamman jälkeen.
  • Lapsellasi on turvonnut nivel ja kuumetta.

Varaa aika lääkäriltä jos:

  • Lapsellasi on nivel- tai lihaskipua, joka ei ole helpottanut vuorokauden jälkeen.
  • Lapsesi, joka aikaisemmin pystyi liikkumaan vapaasti, alkaa ontua, kieltäytyy seisomasta tai välttää panemasta painoaan jalalleen ja tätä kestää kauemmin kuin vuorokauden ajan.
  • Lapsellasi on turvonnut nivel, ja turvotus ei laske muutaman päivän sisällä.

Lihas- ja luustokivun aiheuttajia

Jos lapsellasi on nivel- tai luustokipuja, johtuvat ne usein vammasta tai liikakäytöstä. Kuitenkin nivel- tai luustokivut voivat myös olla bakteeritulehduksen aiheuttama. Bakteeritulehdus nivelessä voi olla vakava tila, sillä muutaman päivän sisällä bakteerit voivat aiheuttaa vakavia vaurioita rustolle.

Bakteerit voivat tulehduttaa nivelen kahdella eri tavalla:

  1. Bakteerit voivat levitä veren välityksellä niveleen bakteeritulehduksesta, joka sijaitsee muualla kehossa (kuten korvatulehdus, virtsatietulehdus tai keuhkokuume).
  2. Tulehdus voi myös ilmaantua jonkun vamman seurauksena, jolloin bakteerit pääsevät suoraan niveleen.

Bakteerit voivat myös aiheuttaa tulehduksen luussa. Esimerkiksi luuydintulehdus on pitkien putkimaisten luiden bakteeriperäinen tulehdus, joka on yleensä stafylokokkibakteerien aiheuttama. Kuten niveltulehduksetkin, luutulehdukset voivat johtua suoranaisesta vammasta tai tuloksena bakteerien leviämisestä verenkierron mukana toisesta tulehduspesäkkeestä.

Muita oireita

Luu- tai niveltulehduksesta kärsiessään lapsesi tuntee kipua tulehtuneessa kohdassa, minkä johdosta hän välttää kipeän kehonosan liikuttamista. Tulehtunut nivel turpoaa ja muuttuu kuumaksi ja aristavaksi ja lapsellasi on myös todennäköisesti kuumetta. Pienemmillä lapsilla on kuitenkin usein vähemmän korostuneita oireita kuten ontumista.

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi