Terve.fi

Lesitiini

Lesitiini
Mitä lesitiini on? Lesitiini tarkoittaa fosfolipidien seosta, josta kaikki solukalvot rakentuvat. Mistä lesitiiniä saa? Lue lesitiinista.
Teksti
Julkaistu: 24.11.2005

Nimitys lesitiini tulee kreikan kielen sanasta lekithos, jolla tarkoitettiin kananmunan keltuaisen fosforia sisältäviä lipidejä. Myöhemmin tätä nimitystä käytettiin tarkoittamaan vain yhtä fosfolipidiä eli fosfatidyylikoliinia. Tämä on vieläkin käytäntö tieteellisessä kirjallisuudessa, jossa lesitiinillä tarkoitetaan 1,2-diasyyli-sn-glysero-3-fosfatidyylikoliinia. Tämän vastakohtana teollisuudessa termillä lesitiini tarkoitetaan neutraalien lipidien (pääasiassa triglyseridejä, pieniä määriä vapaita rasvahappoja ja steroleja), polaaristen lipidien (fosfo- ja glykolipidejä) sekä hiilihydraattien monimutkaista seosta.

Lesitiinien teknologiset ja fysiologiset ominaisuudet ovat suuresti riippuvaisia molekyylin sisältämästä polaarisista lipideistä, erityisesti fosfolipideistä. Fosfolipidien molekyylirakenne muistuttaa triglyseridiä, mutta yksi rasvahappo on korvattu fosforihappoesterillä. Riippuen mikä molekyyli (yleensä aminoalkoholi) on liittyneenä fosfaattiryhmään, niin fosfolipidit nimetään sen mukaan:

Fosfaattiryhmään liittynyt molekyyli

fosfolipidi

Koliini

fosfatidyylikoliini

Etanoliamiini

fosfatidyylietanoliamiini

Inositoli

fosfatidyyli-inositoli

Vety

fosfatidihappo

Lyhyesti voidaan todeta, että lesitiinillä yleensä tarkoitetaan fosfolipidien seosta tai fraktiota.

Lesitiinilähteet

Lesitiinin fosfolipidit ovat ns. rakennelipidejä eli niistä rakentuvat kaikki solukalvot, sekä ihmisillä, eläimillä että kasveilla. Lesitiiniä eristetään kasveista, pääasiassa soijakasvista, ja eläimistä, kananmunien keltuaisesta tai eläinten (sika, nauta, poro) aivoista, selkäytimestä ja keuhkoista. Eniten käytetty on soijalesitiini, raaka-aineen helpon saatavuuden ja edullisen hinnan takia.

Taulukko. Kasvi- ja eläinlesitiinien fosfolipidikoostumus.

Komponentti

soijalesitiini

munalesitiini

eläinlesitiini

Fosfatidyylikoliini

30%

70-80%

10-30%

Fosfatidyylietanoliamiini

22%

15-20%

30-40%

Fosfatidyyli-inositoli

18%

-

10-20%

Glykolipidejä

14%

-

-

Sfingomyeliini

-

2,5%

15-20%

Fosfatidihappo

-

-

Lesitiinien ominaisuudet

Lesitiineillä on kaksi tärkeää fysiko-kemiallista ominaisuutta, jotka tekevät niistä hyvin monikäyttöisiä:

  1. Ne ovat amfifiilisia molekyylejä eli niillä on hydrofiilinen pää (fosforihappoesteri) ja lipofiilinen pää (rasvahapot). Tämä tarkoittaa, että ne systeemissä, jossa on öljyä ja vettä (keskenään sekoittumattomat) asettuvat aina rajapinnalle niin, että lipofiilinen pää on öljyyn päin ja hydrofiilinen pää veteen päin. Tämän ominaisuuden johdosta lesitiinit toimivat emulgaattoreina eli edesauttavat vesi-öljyemulsioiden syntymistä ja pysyvyyttä.
  2. Tietyissä olosuhteissa, riippuen konsentraatiosta ja lämpötilasta, fosfolipidit voivat spontaanisti muodostaa membraanirakenteita (lamelleja, liposomeja, misellejä).

Luonnollisena aineena lesitiini on hyvin siedetty ja se metaboloituu helposti, mistä johtuu sen laaja käyttö.

Käyttö

Lesitiinien käyttö apuaineena lähes kaikissa teollisuushaaroissa on hyvin yleistä ym. ominaisuuksien johdosta. Lääketeollisuudessa lesitiinejä käytetään emulgaattoreina ja stabilointiaineina, mm. voiteissa ja suspensioissa. Kosmetiikkateollisuudessa lesitiinejä käytetään ihonhoitotuotteissa koska ne ovat kosteuttavia, pehmentäviä, kalvon muodostavia ja edesauttavat muiden aineiden imeytymistä ihon läpi. Elintarviketeollisuus hyödyntää lesitiinejä mm. suklaan, margariinien, jäätelön, aamiaismurojen, snacksien, leivontatuotteiden ja instant tuotteiden (keitot, juomajauheet) valmistuksessa. Myös teknokemiallinen teollisuus käyttää lesitiinejä mitä erilaisimpiin tarkoituksiin, mm. maalien ja lakkojen, nahan, paperin, tulostusmusteen, tekstiilien, magneettisten nauhojen jne. , valmistuksessa. Myös eläinten ruokinnassa käytetään lesitiiniä.

Lesitiiniä on saatavana hyvin monessa muodossa, mm. jauheena, rakeina, nesteenä, kapseleina, tabletteina ja liposomeina.

Lesitiinin vaikutukset

Lesitiinien tärkeimmät komponentit ovat fosfolipidit, jotka muodostavat solumembraaneja ja ovat välttämättömiä kasvulle, kehitykselle ja solujen normaalille toiminnalle. Tämän lisäksi fosfolipidit ovat tärkeitä lipoproteiinien ja sappinesteen komponentteja.

Kliinisten tutkimusten mukaan lesitiinillä on seuraavat vaikutukset:

  1. lipoproteiinin kautta alentaa plasman kokonaiskolesterolia,
  2. erityisesti fosfatidyylikoliini on maksaa suojeleva, mistä on hyötyä myrkytyksissä, alkoholismissa ja kroonisissa maksatulehduksissa,
  3. fosfatidyylikoliini on koliinin luonnollinen esiaste ja osallistuu asetyylikoliinin biosynteesiin. Koska asetyylikoliini on eräs aivojen välittäjäaine tämä vaikutus liittyy muistin ja lihastoiminnan paranemiseen.
  4. koliini, inositoli ja seriini voivat hidastaa vanhenemisprosessia.
1 kommentti