Terve.fi

Leikki-ikäisen ja koululaisen ihonhoito


Terveen lapsen iho ei yleensä tarvitse mitään voiteita. Vähäiset punoitukset häviävät tavallisesti itsestään. Terveihoiset lapset pestään pelkällä vedellä.

Pesuainetta voidaan kuitenkin käyttää likaisille alueille. Hiusten pesuun käytetään joko pelkkää vettä tai mietoja shampoita. Lapsille ja herkälle iholle tarkoitetut tuotteet kuivattavat ihoa vähemmän kuin tavalliset pesuaineet. Kuivaihoiselle lapselle voidaan saippuan asemasta pesuaineena käyttää myös perusvoidetta..

Pesujen jälkeen iho on syytä kuivata huolellisesti ja kuiville ihoalueille sekä taivekohtiin levitetään perusvoidetta. Leikki-ikäisen lapsen saunomiseen ei ole estettä, kunhan muistetaan, että lapsen lämmönsietokyky on vielä huono. Tärkeää on antaa lapsen saunoa oman halun ja aikataulun mukaisesti; lasta ei pidä pakottaa lauteille eikä vaatia löylyssä olon pitkittämistä yli lapsen oman viihtymisen.

Esipuberteetissa hien- ja talineritys alkaa hormonaalisista syistä kiihtyä ja murrosiässä eritys saavuttaa aikuisen tason. Ihon säännöllinen pesu on tarpeen. Peseytymisessä voidaan käyttää saippuaa tai suihkugeelejä, herkkäihoisella mietoja pesuaineita. Atooppisilla lapsilla ja peseytymisen ärsyttäessä ihoa riittää usein vain nopea suihkutus.

Julkaistu: 11.3.2010