Terve.fi

Lastenreuman hoito turvattava Suomessa

Lastenreuman hoito turvattava Suomessa
Lastenreumaa sairastaville lapsille on taattava hoidon tasapuolinen ja oikeudenmukainen saanti koko maassa. Reumaliitto vaatii, että moniammatilliseen hoitoon pitää varata riittävät voimavarat. Nyt hoidon koordinointivastuu jää vielä liikaa vanhemmille, todettiin perjantaina lastenreumaseminaarissa Helsingissä.
Julkaistu 17.10.2008

Lastenreuman hoito on Suomessa hyvätasoista. Suomi on ollut lastenreuman hoidon edelläkävijä. Hyvän lastenreuman hoidon edellytykset ovat viiveetön pääsy asiantuntevaan tehokkaaseen hoitoon ja hyvä yhteistyö perheen, potilaan ja hoitavan henkilökunnan välillä, Reumaliitto toteaa tiedotteessaan.

Lastenreuman hoito on keskitetty Suomessa viiteen yliopistolliseen keskussairaalaan. Vaikeimmin sairastuneet hoidetaan Reumasäätiön sairaalassa Heinolassa. Seuranta voidaan toteuttaa myös perusterveydenhuollossa taudin vakavuudesta riippuen.

Lapsuusiän pitkittyneeseen niveltulehdukseen, jota sanotaan lastenreumaksi, sairastuu n. 150 – 200 lasta vuosittain koko Suomessa. Pitkittynyttä niveltulehdusta sairastaa noin 1 500 lasta. Ryhmään kuuluu monta erilaista tautia yhden nivelen tulehduksesta laajalle levinneeseen tulehdukseen. Tyypillinen potilas on leikki-ikäinen tyttö. Potilaista noin 20 prosenttia sairastaa vaikeaa ja laaja-alaista monien nivelten tulehdusta. Kehittyneen hoidon ansiosta lasten laitoskuntoutuksen tarve on vähentynyt lähes 50 prosenttia vuodesta 2002.

Lastenreumaseminaari pidettiin reumajärjestöjen pohjoismaisen kokouksen yhteydessä. Se oli osa tämänvuotisen Reumaviikon tapahtumia.

Lähde: Reumaliiton tiedote 17.10.2008

Lisätietoa

Kommentoi »