Terve.fi

Lastenreuman oireet

Lastenreuman oireet ovat tuki- ja liikuntaelimistön oireita ja toiminnan häiriöitä.

Lastenreuman ensimmäisiä oireita ovat nivelten aamujäykkyys ja ontuminen. Nivelkivut ja turvotukset sekä liikkumisen huonontuminen useimmiten nilkoissa, polvissa ja lonkissa. Lisäksi yleisoireisessa lastenreumassa oireena voi olla myös sahaava kuumeilu ja sen aikana ihottuma ylävartalolla. Lastenreumaan voi liittyä myös yleisoireita, kuten kuumeilua ja yleistä väsymystä. Oireet voivat olla monimuotoisia.

Lastenreumaa sairastavilla on selkeästi suurentunut riski silmän värikalvon tulehdukseen eli iriittiin, joka on usein oireeton. Lastenreuma voi aiheuttaa leukaniveltulehduksen, joka on tärkeää huomata. Leukaniveltulehdus voi olla taudin yksi ensimmäinen merkki. Lastenreuma voi myös aiheuttaa kasvuhäiriöitä, sillä tulehdus häiritsee normaalia kasvua. Tämä voidaan huomata esimerkiksi alaraajojen pituuserona.

Lue lisäksi lastenreuman hoidosta.

Diagnoosi tehdään erikoissairaanhoidossa. Tärkeää on esitietojen avulla selvittää potilaan oirekuva. Lääkärin suorittamiin tutkimuksiin kuuluu nivelien tutkiminen. Tutkimisessa huomiota kiinnitetään muun muassa lapsen liikkumiseen sekä nivelten turvotukseen, liikkuvuuteen ja lämpötilaan. Tärkeää on myös tutkia lapsen silmät värikalvontulehduksen varalta. Lastenreumaan viittaa yli kuusi viikkoa kestänyt niveltulehdus ilman muuta selvää syytä.

Lastenreumaepäilyssä kaikilta mitataan laboratoriokokeina tulehdusta mittaavat lasko sekä C-reaktiivinen proteiini, verenkuva, nielun streptokokkiviljely ja virtsanäyte. Myöhemmin erikoislääkärin tutkimuksissa lisäksi voidaan tutkia verestä muun muassa tumavasta-aineet, reumatekijä ja tiettyjä mikrobivasta-aineita.

Miten yleistä lastenreuma on? Lue lastenreuman yleisyydestä.

Diagnostiikassa voidaan käyttää hyväksi myös kuvantamistutkimuksia, kuten röntgen-, kaikukuvaus- ja magneettitutkimuksia.

Erotusdiagnostisena vaihtoehtona lastenreumalle voi olla esimerkiksi bakteerin aiheuttama niveltulehdus.

Lähteet:

Lasten idiopaattinen artriitti (lastenreuma), Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.

Jukka Rajantie, Markku Heikinheimo, Marjo Renko (toim.), Tulehdukselliset reumataudit, Lastentaudit, Kustannus Oy Duodecim 2017.

Jaro Arokoski, Marja Mikkelsson, Timo Pohjolainen, Eira Viikari-Juntura (toim.), Kliininen fysiatria, Fysiatria, Kustannus Oy Duodecim 2015.

Julkaistu: 26.4.2018
Kommentoi »