Terve.fi

Lastenreuman hoito

Lastenreuman hoito
Lastenreuman hoidon aloittaminen ja taudin aktiivisen vaiheen hoito tapahtuvat erikoissairaanhoidossa.
Julkaistu: 10.10.2018

Lastenreuman hoidon tavoitteena on oireiden kuriin saaminen, lapsen liikuntakyvyn palauttaminen, normaalin kasvun turvaaminen ja estää nivelten virheasennot sekä vaurioituminen. Parantavaa hoitoa ei ole.

Lääkehoito aloitetaan mahdollisimman tehokkaana potilaskohtaisesti. Lääkitystä tarvittaessa muutetaan. Lääkitys voi olla paikallisesti annettavaa, esimerkiksi niveleen ruiskutettava glukokortikoidi. Tilanteen vaatiessa siirrytään pitkävaikutteiseen reumalääkitykseen. Tällöin kyseeseen tulevat nivelreumassa käytettävät lääkkeet.

Lääkkeitä ovat esimerkiksi tulehduskipulääkkeet, metotreksaatti ja joissakin tilanteissa uudemmat biologiset lääkkeet. Tärkeää on myös tukea lasta sairaudessaan esimerkiksi keskustelemalla sairaudesta.

Miten yleistä lastenreuma on? Lue lastenreuman yleisyydestä.

Lastenreuman aiheuttaman kivun hoito on tärkeää. Tähän voi tulehduskipulääkkeiden lisäksi käyttää erilaisia fysikaalisia hoitoja, kuten kylmäpakkauksia ja rentoutumishoitoja.

Myös fysioterapialla, toimintaterapialla ja psykososiaalisella tuella on oleellinen tehtävä pitkäaikaispotilaan hoidossa.

Lähteet:

Lasten idiopaattinen artriitti (lastenreuma), Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.

Jukka Rajantie, Markku Heikinheimo, Marjo Renko (toim.), Tulehdukselliset reumataudit, Lastentaudit, Kustannus Oy Duodecim 2017.

Jaro Arokoski, Marja Mikkelsson, Timo Pohjolainen, Eira Viikari-Juntura (toim.), Kliininen fysiatria, Fysiatria, Kustannus Oy Duodecim 2015.

Kommentoi »