Terve.fi

Lasten ylipaino huolettaa – kuormittaa munuaisia

Lasten ylipaino huolettaa – kuormittaa munuaisia
Lihavuuteen johtavaa painonnousua on jo 2–3-vuotiailla. Ylipaino voi aiheuttaa monien muiden sairauksien ohella munuaissairauden, myös lapsilla.

Lasten ylipaino yleistyy jatkuvasti. Lihavuuteen johtavaa painonnousua on jo 2–3-vuotiailla, kerrotaan Munuais- ja maksaliiton tiedotteessa.

Tänään 9.3. vietetään maailman munuaispäivää. Tämän vuoden teemana ovat ylipaino ja munuaiset. Etenkin lasten ylipainosta ollaan huolissaan. Ylipaino kuormittaa koko kehon ohella myös munuaisia. 

Näin vältät ylipainoa ja suojelet munuaisiasi:

  • Vähennä ruutuaikaa, lisää liikuntaa
  • Vähennä suolaa ja sokeria
  • Älä aloita tupakointia ollenkaan
  • Vältä jatkuvaa napostelua

Kohonnut verenpaine voi viitata munuaissairauteen

Lastentautien erikoislääkäri Timo Jahnukainen Lastenklinikalta kertoo, että ylipaino nostaa verenpainetta, huonontaa veren rasva-arvoja ja lisää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen, myös lapsilla.

– Suola kerää elimistöön nestettä ja nostaa verenpainetta. Kohonnut verenpaine vahingoittaa munuaisia ja vaikuttaa haitallisesti sydän- ja verenkiertoelimistön toimintaan, Jahnukainen toteaa.

Munuais- ja maksaliitto muistuttaa, että terveydenhuollon on puututtava mahdollisimman varhaisessa vaiheessa lasten ylipainoon. Munuaissairaus todetaan usein verenpainemittaukselle tai verikokeella.

– Lapsella kohonnut verenpaine voi olla merkki munuaissairaudesta. Jos suvussa on jo todettu munuaissairauksia, myös lasten verenpaine kannattaa tarkistuttaa säännöllisesti, Jahnukainen muistuttaa.

Lähde: Munuais- ja maksaliiton tiedote.   

Lue myös:

Julkaistu: 9.3.2017
Kommentoi »