Terve.fi

Lasten terveys- ja käytösongelmat voivat jatkua vielä pitkään kaltoinkohtelun loputtua

Lasten terveys- ja käytösongelmat voivat jatkua vielä pitkään kaltoinkohtelun loputtua

Hyväksikäytöstä tai laiminlyönnistä kärsineet lapset saattavat kokea fyysisiä ja behavioraalisia terveysongelmia vielä kaltoinkohtelun loputtuakin. Lue lisää.
Mainos

Hyväksikäytöstä tai laiminlyönnistä kärsineet lapset saattavat kokea fyysisiä ja behavioraalisia terveysongelmia vielä kaltoinkohtelun loputtuakin, kerrotaan uusissa yhdysvaltalaisissa suosituksissa.

Uusissa suosituksissa korostetaan entistä enemmän varhaisen lapsuuden kaltoinkohtelun ja sen jälkeisten terveysongelmien yhteyttä. Uudet tutkimustulokset ovat tuoneet kaivatun lisän kaltoinkohtelun ja pitkään jatkuvan kroonisen stressin yhteydestä.

Vaikka monet lapset toipuvatkin kaltoinkohtelusta, voivat traumaattiset kokemukset johtaa kehityksen häiriytymiseen. Lapsillekin voi kehittyä posttraumaattinen stressihäiriö ja lisäksi masennusta, ahdistusta ja häiritsevää tai uhmakasta käytöstä. Lasten hyväksikäyttö voi altistaa myös ADHD:lle.

Suosituksissa kerrotaan, että lastenlääkäri voi yrittää selvittää, onko lapsi altistunut stressille, hyväksikäytölle tai kaltoinkohtelulle. Lääkärit voivat myös auttaa vanhempia ja hoitajia ymmärtämään paremmin, että kaltoin kohdellut lapset eivät välttämättä tunne oloaan psykologisesti turvalliseksi ja voivat siksi tarvita erityistä tukea ja järjestystä.

Vanhempien ja pediatrien tulisi olla tarkkana mahdollisten hyväksikäytön tai kaltoinkohtelun merkkien ilmaantuessa. Tällaisia merkkejä voivat olla esimerkiksi vähentynyt kiinnostunut aktiviteetteihin, univaikeudet ja muutokset ruokahalussa.

– Eristäytyminen, arvosanojen huononeminen ja haluttomuus osallistua tiettyihin aktiviteetteihin ovat kaikki varoitusmerkkejä mahdollisesta kaltoinkohtelusta, kommentoi tutkija Charles Nemeroff Miamin yliopistosta. Nemeroff ei osallistunut suositusten tekemiseen.

Tutkimus: Pediatrics 2017.

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi

Lue lisää:

Keinoja, joilla voit suojella lasta seksiahdistelijoilta

Tuhannet pojat kokevat seksuaalista väkivaltaa lapsena – apua vaikea saada

Lapsena lyöty on humalassa väkivaltageenin vietävänä

Julkaistu: 2.4.2017