Terve.fi

Yleistietoa lastenreumasta

Lastenreuman aiheuttaja on epäselvä. Lastenreumassa on kyseessä nivelten tulehtuminen ilman selkeää syytä.

Lastenreuma kuuluu autoimmuunisairauksiin immunologisten ja geneettisten tutkimusten perusteella. Taustalla tiedetään oleva erilasia mekanismeja liittyneenä geneettisiin ja ympäristötekijöihin.

Lastenreuman seuranta

Lastenreumaa hoitaa lastenreumatologi tai lastenlääkäri, jolla on kokemusta lastenreuman hoidosta. Lastenreuma vaatii pitkäaikaisen seurannan. Seurannassa kiinnitetään huomiota nivelten kuntoon, silmien värikalvojen kuntoon, lääkityksen tehoon, lapsen kasvuun ja otetaan laboratoriokokeita. Tietyt reumaan käytettävät lääkkeet vaativat säännöllisiä laboratoriokoeseurantoja.

Lastenreuman yleisyys

Vuosittain uusia sairastuneita on Suomessa 150–200, joten voidaan kuitenkin puhua harvinaisesta sairaudesta. Alle 16-vuotiaita tautia sairastavia on noin 2000. Diagnoosi säilyy aikuisikään.

Lue lisäksi lastenreuman hoidosta.

Lastenreuman perinnöllisyys

Lastenreuman taustalla tiedetään olevan mekanismeja, jotka liittyvät geneettisiin tekijöihin.

Lastenreuman ennuste

Reumasairaudet ovat yleensä pitkäaikaisia. Niiden käyttäytymistä on myös usein vaikea ennustaa ja eteneminen voi olla aaltoilevaa. Lastenreuman diagnoosi säilyy aikuisikään. Lastenreuman hoidot ovat kehittyneet ja osalla lastenreumaa sairastavista oireet väistyvät aikuisuudessa. Kuitenkaan parantavaa lääkehoitoa ei ole ja osalla lastenreumaa sairastavista oireisto voi myöhemmin elämässä palata. Aikuistuvan lastenreumaa sairastavan tulee ottaa sairaus huomioon esimerkiksi ammatinvalinnassa. Lapsen tukeminen aikuistumisen kynnyksellä on tärkeää.

Lähteet:

Lasten idiopaattinen artriitti (lastenreuma), Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.

Jukka Rajantie, Markku Heikinheimo, Marjo Renko (toim.), Tulehdukselliset reumataudit, Lastentaudit, Kustannus Oy Duodecim 2017.

Jaro Arokoski, Marja Mikkelsson, Timo Pohjolainen, Eira Viikari-Juntura (toim.), Kliininen fysiatria, Fysiatria, Kustannus Oy Duodecim 2015.

ICD-10:

M08.0 Lastenreuma

Julkaistu: 16.4.2014
Kommentoi »