Terve.fi

Lasten ampumakuolemat vähentyneet Yhdysvalloissa – silti 1 300 kuolee vuosittain

Lasten ampumakuolemat vähentyneet Yhdysvalloissa – silti 1 300 kuolee vuosittain
Yhdysvalloissa tapahtuvia lasten ampumakuolemia tapahtuu vähemmän kuin aiemmin, mutta silti noin 1300 lasta menehtyy ampumavälikohtauksessa joka vuosi. [node:summary]

Joka vuosi lähes 1300 yhdysvaltalaislasta menehtyy ja 5800 joutuu sairaalaan ampuma-aseiden aiheuttamien vammojen takia, tuore selvitys osoittaa. Tämä tarkoittaa keskimäärin 19 tapausta joka päivä. Hurjista luvuista huolimatta tapaukset ovat vähentyneet lähivuosikymmenten aikana.

Pediatrics-lehden julkaiseman selvityksen mukaan valtaosa ampumisten uhreista on poikia, tummaihoisia ja teini-ikäisiä. Tyttöihin verrattuna poikien riski tulla ammutuksi on iästä riippuen 4–8 kertaa suurempi. Yli 13-vuotiaiden riski on huomattavasti suurempi kuin nuorempien.

Valtaosa alle 12-vuotiaiden ampumakuolemista tapahtui kotona esimerkiksi perheriitojen yhteydessä. Teini-ikäiset joutuvat puolestaan uhreiksi kadulla ja tapaukset liittyvät usein jengeihin tai rikollisuuteen.

Merkittävä osa ampumisvammoista ja -kuolemista seuraa myös lasten aseleikeistä oikeilla aseilla tilanteissa, joissa lapsi vahingossa ampuu kaveriaan. Yhdysvalloissa lasten ja nuorten ampumakuolemat ja -vammat ovat tasaisesti vähentyneet lähivuosikymmenten aikana, mutta edelleen länsimaissa 91 prosenttia lasten ampuma-asekuolemista tapahtuu Yhdysvalloissa.

Lähde:

Lue lisää:

Julkaistu: 21.7.2017
Kommentoi »