Laskelmien teko herätti: ”En tajunnut, että puolison kuolema ajaisi minut taloudelliseen ahdinkoon”

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: If
Laskelmien teko herätti: ”En tajunnut, että puolison kuolema ajaisi minut taloudelliseen ahdinkoon”
Elina ja Imre ottivat henkivakuutuksen, vaikka pariskunta oli alkuun eri mieltä sen tarpeellisuudesta. Päätökseen vaikutti tieto siitä, että kumppani joutuisi selviämään surun lisäksi taloudellisista haasteista.

”Suoraan torikahveilta talokaupoille.” Näin Elina, 42, kuvailee salamavauhtia edennyttä parisuhdettaan, joka alkoi kuusi vuotta sitten Tinder-treffeiltä Helsingin kauppatorilta.

– Noh, oikeasti tapailimme jopa muutaman kuukauden, ennen kuin kävimme ensimmäistä kertaa katsomassa nykyistä kotitaloamme. Jälkeenpäin olemme ihmetelleet monta kertaa, miten uskalsimme edetä niin nopeasti. Silti kertaakaan ei ole kaduttanut, Elina kertoo.

Elina ja hänen puolisonsa Imre, 50, tekivät talokaupat syksyllä – vain muutamia kuukausia ensi kohtaamisen jälkeen. Yhteisen kodin hankkiminen tuntui luontevalta, sillä molemmat olivat joka tapauksessa muuttoaikeissa. Imren vuokra-asuntoon oli tulossa putkiremontti, ja Elinan kaksio oli jäämässä pieneksi.

Pari ensimmäistä vuotta kului 1970-lukulaista omakotitaloa remontoidessa ja uusperheen arkeen totutellessa. Pariskunta ei mennyt heti naimisiin, vaikka sekin oli suunnitelmassa sitten joskus - ajatuksella. Kun arki alkoi rullata omalla painollaan, Elinaa alkoi jäytää huoli siitä, että jotain sattuu.

– Aloin pyöritellä mielessäni sitä, miten selviäisin arjesta yksin. Olimme ottaneet lainaturvan, mutta laskeskelin, ettei se yksinään riittäisi. Tajusin, etten selviäisi juoksevista menoista ja talon huoltotöistä yksinäni. Keskustelemme kaikista asioista avoimesti, mutta tuntui silti vaikealta ottaa tällainen näkökulma esiin, Elina muistelee.

Lopulta hän rohkaistui ja kysäisi asiasta ohimennen aamukahvipöydässä, mutta keskustelu ei johtanut mihinkään. Ajatus henkivakuutuksen hankkimisesta tuntui Imrestä vieraalta ja tarpeettomalta.

– Olen luonteeltani optimistinen hetkessä eläjä. Mietin, että jos jotain sattuu, niin aina sitä ratkaisu löytyy. Talo vaan myyntiin, jos muu ei auta, Imre kertoo miettineensä.

– Tästä voi varmaan helposti päätellä, että lähtöasetelma oli puolin ja toisin hieman turhauttava. En kuitenkaan luovuttanut, vaan otin asian esiin toisen ja kolmannenkin kerran, Elina jatkaa.

”Kuolemani ei ole oma ongelmani”

Lukuisten keskustelujen jälkeen yhteisymmärrys löytyi vähitellen. Pariskunta laskeskeli päivittäisiä menojaan ja mietti, että vaikka talon laittaisi myyntiin, ei siitä välttämättä saisi toivottua hintaa. Myös hautajaisjärjestelyihin palaisi rahaa. Keskusteluihin nousi sekin, olisiko asuntokauppoihin ja muuttoon ylipäänsä voimavaroja tilanteessa, jossa elämältä murenee pohja alta.

– Ajattelin aiemmin niin, että jos kuolen, se ei ole oma ongelmani. En kuitenkaan tajunnut sitä, että toinen voisi joutua taloudelliseen ahdinkoon. Laskelmat tehtyämme oli selvää, että sellainen olisi luvassa – kuoli meistä kumpi tahansa, Imre kertoo.

Henkivakuutusyhtiö Kalevan teettämän tutkimuksen mukaan jopa puolet puolisonsa menettäneistä on kokenut taloudellisia vaikeuksia. Imren tapaan moni arvioi tilanteen turhan optimistisesti silloin, kun kaikki on vielä hyvin. Kyselytutkimukseen vastanneita pyydettiin arvioimaan taloudellista toimeentuloaan ennakkoon, jolloin vain 25 prosenttia uskoi, että omasta kuolemasta seuraisi puolisolle taloushuolia.

Ensimmäinen tarjous oli pettymys

Kun päätös henkivakuutuksen hankkimisesta oli tehty, Elina ja Imre alkoivat selvitellä vakuutusten hintoja. Ensimmäinen tarjous silloisesta omasta vakuutusyhtiöstä ei ilahduttanut.

– Tarjouksen liitteenä oli taulukko, josta selvisi, miten maksu nousee vuosien varrella. Jo parin vuoden kuluessa maksu olisi kaksinkertaistunut. Taulukon loppupuolella summat olivat jo niin suuria, ettei koko hommassa olisi ollut mitään järkeä, Elina kertoo.

Vaihtoehtoja googlaillessaan Elina ja Imre huomasivat, että If mainosti myymäänsä Kalevan henkivakuutusta Suomen edullisemmaksi. Kilpailutuksen jälkeen selvisi, että näin todellakin myös oli, sillä Imre saa vakuutuksesta ammattiliittonsa kautta järjestöalennuksen. Valtaosa ammattiliitoista on tehnyt Ifin ja Kalevan kanssa yhteistyösopimuksen, joten alennuksesta hyötyy myös puoliso.

Elina keskusteli sopivasta vakuutussummasta ja muista käytännön asioista puhelimessa myyjän kanssa. Henkivakuutuksen hinnan voi laskea myös itse muutamassa minuutissa Ifin sivuilta. Vakuutuksen myöntäminen ei edellytä monimutkaista terveysselvitystä, vaan riittää, että vastaa muutamaan kysymykseen. Päätöstä ei tarvitse odotella, vaan vakuutus on voimassa heti.

– On todella helpottavaa, ettei tätä asiaa tarvitse enää murehtia. Vakuutus on ollut voimassa jo monta vuotta, eikä siitä luopuminen ole käynyt kummallakaan mielessä, Elina sanoo.

Myöhemmin pariskunta on mennyt naimisiin ja saanut yhteisen lapsen. Imre sanoo, että uusi elämäntilanne on saanut miettimään tulevaisuutta monelta kantilta.

– Olen jo 50, ja minulla on 2-vuotias lapsi. Suunnitelmissani ei ole varhainen poistuminen tästä todellisuudesta, mutta kaikki tulevat tapahtumat eivät ole vain itsestäni kiinni, Imre pohtii.

Julkaistu: 8.9.2020
Kommentoi »