Terve.fi

Lapsen koti-ikävää voi helpottaa monella tavalla

Lapsen koti-ikävää voi helpottaa monella tavalla
Mukavasti alkanut leiri tai lomamatka ilman vanhempia saa ikävän käänteen viimeistään siinä vaiheessa, kun ylitsepääsemätön koti-ikävä yllättää pienen reissulaisen. Arviolta viidennes lapsista kokee voimakasta koti-ikävää joutuessaan eroon vanhemmistaan. Noin seitsemällä prosentilla ikävä yltyy niin kovaksi, että se vaikeuttaa syömistä, nukkumista ja leikkimistä.
Julkaistu: 9.1.2007

Pediatrics-lehden tammikuun numerossa tutkijat antavat vanhemmille lukuisia käytännön neuvoja, joiden avulla koti-ikävää voi lähteä torjumaan.

Etukäteispohjustusta erossa oloon kannattaa tehdä puhumalla, sillä konkreettinen keskustelu auttaa lasta valmistautumaan mahdollisiin vastoinkäymisiin. Vanhempien innostunut ja positiivinen asenne on varmin tapa saada lapsi luottavaiselle mielelle jo ennen lähtöä. Mikäli kyse on leiristä, on tärkeää ottaa lapsi mukaan sen suunnitteluun. Lapsen voi antaa itse päättää, minkälaiselle ja minkä pituiselle leirille hän osallistuu.

Erossa olon harjoittelua voi tehdä vaikkapa viikonloppukyläilyllä isovanhempien tai kaverin luona. Lapselle voi myös havainnollistaa ajankulua esimerkiksi seinäkalenterin avulla. Näin lapsi saa käytännössä huomata, että viikko tai kaksi ei ole sama kuin ”ikuisuus”, vaikka se saattaa välillä siltä tuntuakin.

Turhan tiuhaa yhteydenpitoa on erossa olon aikana syytä välttää, sillä se ruokkii ikävää. Postikortti tai kirje on tutkijoiden mukaan puhelinsoittoa parempi yhteydenpitokeino. Asiantuntijoiden mukaan suurin virhe mihin vanhemmat voivat sortua, on etukäteislupaus hakea lapsi pois kesken kaiken, mikäli ikävä yllättää. Lupauksen muistavan lapsen on vaikeampi päästä ikävästään yli, kun hän tietää kotiinpaluun olevan vain puhelinsoiton päässä.

Onnistunut erossa olo on parhaimmillaan lapsen itseluottamusta kasvattava arvokas kokemus, tutkijat rohkaisevat.

Kommentoi »