Terve.fi

Lapsen diabeteksen oireet

Lapsen diabeteksen oireet
Lapsen diabeteksen yleisimmät oireet ovat laihtuminen, väsymys, virtsanerityksen lisääntyminen ja jano.
Julkaistu: 10.9.2018

Tyypin 1 diabeteksen muita oireita voi olla mm. vatsakipuja ja kuivumaa. Oireet ilmaantuvat yleensä vähitellen muutaman päivän tai viikon aikana. Tautia olisi tärkeää epäillä ajoissa, koska tyypin 1 diabetes voi hoitamattomana edetä ketoasidoosiksi eli elimistön happomyrkytykseksi. Happomyrkytys syntyy, kun sokeri ei pääse soluihin energianlähteeksi. Tästä syystä verensokeri nousee ja solut alkavat vaihtoehtoisesti polttaa rasvaa energianlähteenään, jolloin rasvoista muodostuu happamia ketoaineita elimistöön.

Mikäli oireiden perusteella herää epäilys tuoreesta tyypin 1 diabeteksesta, virtsan liuskakokeen avulla pitää tutkia päivystyksellisesti löytyykö virtsasta glukoosia ja/tai onko veren sokeripitoisuus suurentunut. Mikäli virtsasta löytyy sokeria ja verensokeri on suurentunut, lapsi tulee lähettää päivystyksenä alueen lastentautien päivystykseen.

Yleensä insuliini ja nestehoidon aloittaminen ei ole tarpeen terveyskeskustasolla vaan nestehoito aloitetaan vasta lastentautien päivystyspoliklinikalla ja sitä jatketaan vuodeosastolla siihen asti, kunnes ketoasidoosi on hävinnyt. Insuliinihoito aloitetaan alkunesteytyksen ohessa. Alkuhoito sairaalassa kestää keskimäärin viikon ja hoidon opetus lapselle ja perheelle aloitetaan ensimmäisten päivien kuluessa.

Lähteet:

Jukka Rajantie, Markku Heikinheimo, Marjo Renko (toim.), Diabetes, Lastentaudit, Kustannus Oy Duodecim, 2017.

Matti Korppi, Liisa Kröger, Heikki Rantala, Harri Niinikoski (toim.), Diabeettisen ketoasidoosin hoito, Lastentautien päivystyskirja, Kustannus Oy Duodecim, 2016.

Matti Korppi, Liisa Kröger, Heikki Rantala, Harri Niinikoski (toim.), Ihonalaisen insuliinihoidon aloitus diabetekseen sairastuneilla lapsilla, Lastentautien päivystyskirja, Kustannus Oy Duodecim, 2016.

Lapsen tuore tyypin 1 diabetes, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim, 2017.

Kommentoi »