Laktoosi-intoleranssi on suolistossa imeytymättömän laktoosin eli maitosokerin aiheuttamien haitallisten vatsaoireiden yhteinen nimitys.
Tyypillisiä laktoosi-intoleranssin oireita ovat kivut, turvotus, ripuli ja ilmavaivat. Oireiden syynä on laktoosin eli maitosokerin huono pilkkoutuminen ja imeytyminen ohutsuolessa. Laktoosi-intoleranssi voi joskus olla ohimenevä ja parantua, kun suolisto on kuntoutunut muusta sairaudesta. Laktoosi ei aiheuta vahinkoa suolinukalle tai suolen kudoksille.
Laktaasientsyymin niukkuus eli hypolaktasia kehittyy useimmille vasta nuoruusiässä, suomalaisilla tavallisimmin 5-20 ikävuoden välillä. Se on siis enimmäkseen aikuisten vaiva. Lapsilla se on selvästi harvinaisempaa. Noin 17 %:lla suomenkielisistä suomalaisista on laktoosi-intoleranssi. Suomenruotsalaisista noin 8 %, saamelaisista vajaa 40 % ja koltista 60 % kärsii vaivasta.
Laktoosi-intoleranssi ei ole allergiaa eikä kyse ole siis maitoallergiasta.
Laktoosi-intoleranssia potevia henkilöitä kutsutaan laktoosi-intoleranteiksi. Hoito ja oireiden vähentäminen on aina yksilöllistä.
Hoitona yksilöllisesti laktoositon ruokavalio
Laktoosin sieto on hyvin yksilöllistä. Ettet turhaan rajoittaisi ruokavaliotasi, kuuntele omaa elimistöäsi ja tarkkaile, minkä verran kestät laktoosia.
Vain maito sisältää luonnostaan laktoosia. Laktoosia on myös elintarvikkeissa, joihin on käytetty maitoa tai maitovalmisteita. Poikkeuksena ovat kovat, kypsytetyt juustot, joissa ei ole laktoosia.
Kaupoissa on laaja valikoima vähälaktoosisia ja laktoosittomia elintarvikkeita. Valitse niitä ruokavalioosi. Tutki pakkausten päällysmerkintöjä ja kysy lisätietoja kaupasta.
Näin voit vähentää oireitasi
Nauti maito tai maitovalmiste kiinteän ruoan kanssa. Se hidastaa laktoosin kulkeutumista mahalaukusta suolistoon, jolloin laktaasientsyymillä on enemmän aikaa pilkkoa laktoosia.
Kokeile hapanmaitotuotteita. Niissä on vähemmän laktoosia kuin maidossa. Kokeile maitoja, joissa laktoosi on jo valmiiksi hajotettu. Käytä tarvittaessa laktoositonta maitojuomaa ja muita laktoosittomia maitovalmisteita, mm. jogurtti. Syö kovia juustoja. Niissä ei ole laktoosia, joten ne sopivat vaikeastakin laktoosi-intoleranssista kärsiville.
Maitoa sisältävät margariinit, voi ja voi-kasviöljyseos sopivat useimmille laktoosi-intoleranteille. Laktoosin voi hajottaa maidosta apteekista saatavilla entsyymivalmisteilla.
Jos laktoosi ei sovi lainkaan
Käytä maitovalmisteista ainoastaan täysin laktoosittomia vaihtoehtoja. Syö kovaa juustoa tai kalsiumvalmistetta päivittäin. Valitse ravintolassa ja työpaikkaruokailussa laktoositon vaihtoehto. Juomaksi sopivat vesi, kivennäisvesi, kotikalja ja mehut.
Kova juusto ja kalsiumvalmiste
Kalsiumia tarvitaan pitämään luusto kunnossa. Päivittäinen tarve on n. 800 mg. Maito ja maitovalmisteet ovat ruokavaliomme tärkein kalsiumin lähde.
Jos et käytä lainkaan nestemäisiä maitovalmisteita, syö n. 90 g (9 ohutta höyläviipaletta) kovaa juustoa päivittäin. Valitse vähärasvaisia juustolaatuja (rasvaa korkeintaan 17 %). Jos et syö juustoa, käytä kalsiumvalmistetta ohjeen mukaisesti.
Entsyymivalmisteista apua erityistilanteisiin
Maidon laktoosia voi vähentää entsyymivalmisteilla. Saatavilla on kahdenlaisia valmisteita. Toiset nautitaan ennen laktoosipitoista ateriaa ja ne vaikuttavat suolistossa. Toiset sekoitetaan suoraan ruokaan ja ne hajottavat laktoosia maidossa. Tarkat käyttöohjeet löytyvät pakkauksista.
Elintarvikkeiden keskimääräisiä laktoosipitoisuuksia
Maito, 2 dl: 10 g
Maito, vähälaktoosinen, 2 dl: alle 2 g
Maustettu jogurtti, 2 dl: alle 6 g
Jogurtti, vähälaktoosinen, 2 dl: alle 2 g
Kova, kypsytetty juusto, viipale: 0 g
Kasvirasvajuustot, viipale: 0 g
Maitoon leivottu leipä, viipale: 0,5 g
Karjalanpiirakka, 1 kpl, 75 g: 2-3 g
Pikkupulla, 1 kpl, 50 g: 0,5 g
Kermatäytekakku, pala, 70 g: 0,5 g
Maitosuklaa, iso levy, 170 g: 22 g
Maitosuklaapatukka, 1 kpl, 40 g: 5 g
Toffee, pussi: 5 g
Lauantaimakkara, viipale, 20 g: 0,4 g
Lenkkimakkara, pala, 150 g: 3 g
Nakkimakkara, 1 kpl, 35 g: 0,7 g