Terve.fi

Yleistietoa laktoosi-intoleranssista

Yleistietoa laktoosi-intoleranssista
Mitä laktoosi-intoleranssi tarkoittaa? Onko se yleistä? Lue asiatuntijoidemme artikkelista.
Julkaistu: 30.7.2019

Laktoosin eli maitosokerin sietohäiriö on suomalaisten keskuudessa varsin yleinen ilmiö. Tieteellisemmin kyseessä on tällöin laktoosi-intoleranssi, joka tarkoittaa, että laktoosi ei metaboloidu eli pilkkoudu ruoansulatuskanavassa. Suolistossa esiintyvä entsyymi on nimeltään laktaasi ja se saa aikaan laktoosin pilkkoutumista galaktoosiksi ja glukoosiksi, jotka ovat sokereiden perusosasia.

Laktoosi-intoleranssissa ihmisen laktoosia hajottavan entsyymin toiminta on heikentynyt, jolloin kyseessä on hypolaktasia. Itse asiassa laktoosi-intoleranssista on kyse vain oireiden esiintyessä. Ihminen voi olla oireeton vaikka laktaasientsyymi ei toimi kunnolla. Oireet aiheutuvat laktoosin pilkkoontumattomuudesta niin, että ohutsuolen sisään kerääntyy vettä, joka nopeuttaa ruoan ja ulosteiden läpikulkua suolessa. Tuolloin paksusuolen bakteerit hajottavat laktoosia ja muodostuu suolistokaasuja. Harvinaisissa tapauksissa henkilöltä puuttuu synnynnäisesti laktaasientsyymi täysin.

Laktoosia esiintyy ainoastaan maitovalmisteissa, joten niiden nauttiminen aiheuttaa laktoosi-intoleranssista kärsiville oireita. Oireita voivat myös aiheuttaa tuotteet, joiden valmistuksessa on käytetty maitoa, kuten jotkin leivonnaiset ja leivät, makaroni, voi tai maitosuklaa. Senpä takia markkinoilla on monia tuotteita, joista laktoosi on poistettu tai sen määrä on vähäinen. Kypsytetyissä juustoissa ei ole laktoosia ja myös hapanmaitotuotteiden laktoosipitoisuus on pieni.

Laktoosi-intoleranssin aiheuttaja

Yli 99 prosentilla ihmisistä on heti synnyttyään toimiva laktaasientsyymi, joka pilkkoo äidinmaidon mukana tulevan laktoosin. Laktaasientsyymin toiminta hiipuu kuitenkin iän myötä ja osalle ihmisistä se aiheuttaa myöhemmin laktoosi-intoleranssin. Yleensä laktaasin toiminnan hiipuminen tulee esille 5-12 vuoden iässä.

Vastausta laktaasientsyymin toiminnan hiipumiselle voidaan hakea evoluutiosta. Eläinkunnassa nisäkkäillä maidon merkitys ravintona on vähäinen pentuvaiheen jälkeen, koska täysikäisillä eläimillä ravinto koostuu joko lihasta tai kasviksista. Senpä takia laktaasientsyymin toiminta on heikentynyt aikuisilta nisäkkäiltä evoluution seurauksena. Sama ominaisuus on ilmeisesti periytynyt evoluution mukana myös ihmisille.

Laktaasi-entsyymin geenissä on kauan sitten tapahtunut mutaatio, jonka seurauksena entsyymi ei häviäkään ihmisen aikuistuessa. Kun ihminen alkoi kasvattaa karjaa ja juoda maitoa aikuisena, tämä geenimuoto on ollut edullisempi ja yleistynyt. Afrikkalaisilla ja aasialaisilla alkuperäiskansoilla 90%:lla on edelleen ”vanha geenimuoto”, mutta pohjoismaalaisilla uusi geenimuoto on yleisempi kuin vanha johtuen maitotalouden pitkästä historiasta. Noin 18%:lla suomalaisista on edelleen vanha geenimuoto.

Laktoosi-intoleranssin seuranta

Laktoosi-intoleranssi on monelle kiusallinen vaiva, mutta se ei kuitenkaan vaurioita elimistöä, eikä altista muille sairauksille. Mikäli vatsaoireet eivät rauhoitu ruokavaliomuutosten myötä, on syytä kääntyä lääkärin puoleen tarkempaa arviota varten.

Laktoosi-intoleranssin perinnöllisyys

Laktaasientsyymin aktiivisuuden pysyvyys periytyy. Esimerkiksi suomalaisilla aktiivisuus pysyy noin 82 prosentilla ja alenee 18 prosentilla. Täten laktoosi-intoleranssi voi periytyä jälkeläisille. Afrikkalaisilla ja aasialaisilla alkuperäiskansoilla laktaasientsyymin aleneminen on geeneissä 90%:lla.

Laktoosi-intoleranssin yleisyys

Laktoosi-intoleranssia esiintyy harvoin alle 5-vuotiailla. Heillä laktaasientsyymi toimii aktiivisesti. Koulunsa aloittaneilla intoleranssin esiintyvyys on 2-3 prosentin luokkaa. Iäkkäämmällä väestöllä laktaasin aktiivisuus on alentunut noin 18 prosentilla, ja oletettavasti noin puolella heistä on viikoittain vatsa- ja suolisto-oireita. Täysin ilman laktaasientsyymiä syntyneitä henkilöitä on tällä hetkellä Suomessa noin 40 tapausta, joten kyseessä on harvinainen ilmiö.

Laktoosi-intoleranssin ennuste

Laktoosi-intoleranssi ei vaikuta elinaikaennusteeseen. Kyseessä on täysin harmiton tauti.

Lähteet:

Pertti Mustajoki, Tietoa potilaalle: Laktoosi-intoleranssi, Lääkärikirja Duodecim, Kustannus Oy Duodecim, 2017.

Emma Virkki, Johanna Castren, Laktoosi-intoleranssi, YTHS.

ICD-10:

E73 Laktoosi-intoleranssi

Kommentoi »