Terve.fi

Laktoosi-intoleranssin hoito

Laktoosi-intoleranssin hoito
Laktoosi-intoleranssin hoito on yksinkertaista, kunhan oikea diagnoosi löytyy.
Julkaistu: 30.7.2019

Laktoosi-intoleranssin diagnoositapoja on käytössä kaksi. Potilaalle voidaan tehdä ns. laktoosirasituskoe tai verikokeella selvitetään laktaasientsyymin aktiivisuus. Jos epäillään laktoosin sietohäiriötä, 5-vuotta täyttäneille ja vanhemmille voidaan tehdä laktoosirasituskoe, juottamalla heille laktoosia sisältävää vesiliuosta. Kokeessa mitataan 20, 40 ja 60 minuutin kuluttua verensokeri- ja galaktoositasot. Jotta koe olisi positiivinen, verensokerin kohoamisen lisäksi pitää esiintyä myös selviä oireita kolmen tunnin sisällä laktoosin nauttimisesta.

Geenitestissä verestä otetaan näyte, josta selvitetään laktaasientsyymin aktiivisuus. Esimerkiksi lapsilla tämä voi olla hyödyllinen, koska laktoosirasituskokeella lasten keskuudessa saadaan paljon vääriä positiivisia tuloksia. Niiden harvojen henkilöiden, jotka syntyvät ilman laktaasientsyymiä, diagnoosi yleensä varmistetaan ohutsuolibiopsialla eli ohutsuolesta otetulla kudosnäytteellä.

Toinen sairaus, joka on syytä ottaa huomioon etenkin lasten osalta, on lehmänmaitoallergia. Se on täysin erilainen sairaus, kuin laktoosi-intoleranssi, mutta saattaa olla oireiltaan samankaltainen. Tässä taudissa on kuitenkin mukana ihottumaa ja kasvuhäiriötä suoliongelmien lisäksi. Maitoallergiassa oireet eivät ala välittömästi maidon nauttimisesta, vaan yleensä vasta noin viikon kuluttua lehmänmaidolle altistumisen jälkeen. Kyseessä on yliherkkyysreaktio. Joskus laktoosin aiheuttamien ongelmien takana voi olla suolistosairaus tai imeytymishäiriö.

Laktoosi-intolerantikolle laktoosin nauttiminen ei ole mitenkään haitallista, muuten kuin oireiden muodossa. Laktoosi ei aiheuta heillä muita mahdollisia sairauksia. Oireilta vältytään välttämällä laktoosin nauttimista. Jokainen laktoosi-intoleranssista kärsivä voi kokeilemalla hakea itselleen sen määrän maitotuotteita, joita hän voi rauhassa nauttia ilman oireita. Yleensä turvallinen määrä ilman oireita on yhtä maitolasillista vastaa määrä, eli noin 10 grammaa laktoosia päivässä. Osalla määrä on korkeampi, osalla pienempi. Maitotuotteet kannattaa nauttia muun aterian yhteydessä, jolloin ne ovat paremmin siedettyjä.

Laktoosin pilkkomiseen käytetyistä kapseleista voi olla tilapäistä apua, mutta ne eivät kokonaan korvaa ruokavalioon tehtyjä muutoksia.

Laktoosi-intoleranssin omahoito

Laktoosi-intoleranssin hoito on yksinkertaisesti laktoosia sisältävien tuotteiden välttämistä. Useat laktoosi-intoleranssista kärsivät sietävät laktoosia noin 10 grammaa päivässä, mikä vastaa noin yhtä maitolasillista. Useimmille oireita aiheuttavat annoksen raja on noin 20 grammaa päivässä. Jotkut sietävät maitosokeria eli laktoosia paremmin ja jotkut huonommin. Maitotuotteet olisi hyvä nauttia aterioiden yhteydessä, jolloin ne ovat helpoimmin siedettävissä. Jokainen voi itsenäisesti kokeilemalla etsiä sen sopivan määrän maitotuotteita, joita hän voi turvallisesti nauttia päivän aikana ilman oireita. Joitakin tilaisuuksia varten on olemassa apteekista saatavia laktaasikapseleita, joita tulee ottaa ennen tulevaa ruokailua oireiden välttämiseksi. Apteekista saatavat laktoosia pilkkovat kapselit eivät kuitenkaan korvaa ruokavaliomuutoksia.

Laktoosi-intolerantikoille on olemassa monista tuotteista laktoosittomia versiota sekä vähälaktoosisia tuotteita. Niiden avulla voi hyvinkin löytää tasapainon ruokatottumustensa kanssa. Jos oireilta kuitenkin haluaa välttyä, voi olla, että omia ruokatottumuksiaan joutuu muokkaaman jonkin verran. Laktoosin nauttiminen ei kuitenkaan ole vaarallista. Vaikka söisikin maitotuotteita, ei siitä tarvitse huolestua.

Laktoosi-intoleranssi, milloin lääkäriin?

Laktoosi-intoleranssin oireet on helppo huomata juotuaan esimerkiksi maitoa. Maha alkaa nopeasti möyrimään ja vellomaan, minkä jälkeen saattaa iskeä pakottava vessahätä. Jos itse huomaa, että oireet loppuvat, kun ei käytä maitoa tai maitotuotteita, ei tämä vaiva varsinaisesti tarvitse lääkärin huomiota. Harvinaisissa tapauksissa vauvalla voi syntyessään olla laktaasientsyymin puutos, jolloin hän saa oireita äidinmaidosta ja silloin on syytä käydä lääkärin juttusilla. Tällöin edessä on maidoton dieetti.

Lehmänmaidosta oireita saavien alle viisivuotiaiden lasten kohdalla laktoosi-intoleranssi on harvinainen. Tällöin kyseessä voi olla lehmänmaitoallergia, joka on eri sairaus kuin laktoosi-intoleranssi. Lehmänmaitoallergian taudinkuvaan kuuluu ihottumaa ja kasvuongelmia, suolisto-ongelmien lisäksi. Oireet tulevat ilmi yleensä hitaammin, vasta viikkojen kuluttua lehmänmaidon nauttimisen jälkeen. Lapsi on syytä tällöin viedä lääkäriin tutkimuksiin.

Joskus maitotuotteet aiheuttavat ongelmia, vaikka kyseessä ei olisi puhdas laktoosi-intoleranssi. Tällöin taustalla on jokin suolistosairaus tai imeytymishäiriö, jotka on syytä tarkastuttaa. Tällaisessa tilanteessa, jos aluksi on epäilty laktoosi-intoleranssia, on yleensä maidottoman dieetinkin aikana jatkunut jonkinlaisia maha- ja suolisto-ongelmia. Näitä ongelmia voi esimerkiksi aiheuttaa keliakia. Tällöin on syytä turvautua jatkoselvittelyihin.

Lähteet:

Pertti Mustajoki, Tietoa potilaalle: Laktoosi-intoleranssi, Lääkärikirja Duodecim, Kustannus Oy Duodecim, 2017.

Emma Virkki, Johanna Castren, Laktoosi-intoleranssi, YTHS.

2 kommenttia