Terve.fi

Laihduttaja, näin hillitset herkkuhimon!

Laihduttaja, näin hillitset herkkuhimon!
Se tuntuu olevan luonnon laki: joka ikinen kerta kun aloittaa dieetin, alkavat sulkaa, pulla, keksit ja vaalea leipä maistua entistäkin paremmalta. Mitä enemmän mielitekoja vastaan taistelee, sitä vaikeammilta ne tuntuvat vastustaa. Riski sortua mässäilyyn on suuri.
Julkaistu 24.8.2010

Herkkuhimon taustalta voi löytyä niin psyykkisiä kuin fyysisiäkin syitä. Hyvä uutinen on se, että niistä kumpaakin voi oppia hillitsemään.

Seuraavassa Everydayhealth.comin laatimat 8 tapaa selättää dieettiäsi uhkaavat kaloripitoiset mieliteot. Lue ohjeet ja vältä sortuminen mässäilyn sudenkuoppaan!

1. Katse kelloon!

Herkkuhimoakin vaarallisempi dieetinrikkoja on aivan tavallinen nälkä.

Vaikka nälkä on kehon luonnollinen reaktio ruoan puutteeseen, ja se on tervettä tyydyttää syömisellä, voi normaalistakin nälästä voi kasvaa luonnottoman suuri. Älä siis huijaa itseäsi luulemaan, että useiden tuntien paastojaksot laihduttavat.

Todellisuudessa yli viiden tunnit ruokailuvälit kasvattavat nälkää ja laskevat verensokerin alas. Kun lopulta annat itsellesi luvan syödä, koet todennäköisesti lähes vastustamattoman suurta kiusausta tarttua salaatin sijasta suklaapatukkaan tai pizzapalaan. Kumpikaan ei ole varsinaista dieettiruokaa…

Anna siis itsellesi lupa syödä välipaloja. Kevyitä, alle 50 kilokalorin pikkupurtavia ovat esimerkiksi persikka, 15 viinirypälettä, puolikas banaani tai yksi välipalakeksi.

2. Popsi proteiinia!

Herkuttelua on helpompi välttää, kun vatsa on täysi ja verensokeri pysyy tasaisena. Proteiinit ovat erinomainen ravintoaine juuri tähän tarkoitukseen, ja siksi joka ateriaan tulisikin sisällyttää jotakin proteiinipitoista.

Parhaita proteiininlähteitä ovat nahaton kana ja kalkkuna, kala, kananmunat ja vähärasvainen juusto. Ne sisältävät painoonsa nähden eniten proteiinia, eikä niissä ole suuria määriä rasvaa. Siis täydellisesti laihduttajan ruokavalioon sopivaa sapuskaa!

3. Hörppää vettä!

Kun elimistö kuivuu, alkavat toiset meistä himoita suolaista purtavaa. Ratkaisu on onneksi yksinkertainen: juo enemmän!

Jo vajaan kahden ja puolen desilitran lasillinen raikasta vettä kertoo myös vatsallesi painonhallinnan kannalta edullisen valkoisen valheen. Se nimittäin saa olosi tuntumaan täydemmältä. Siten muidenkin herkkujen himoa on helpompi hillitä.

Varsin usein luulemme kaipaavamme ruokaa, vaikka kehomme onkin vain vailla vettä. Vesipullo kannattaakin pitää matkassa pitkin päivää ja ottaa huikka aika-ajoin.

4. Keksi muuta tekemistä!

Jos herkkuhimosi on psyykkistä alkuperää, sen tainnuttamiseenkaan ei tarvita konkreettista suuhunpantavaa. Paras lääke tylsistymisestä, ahdistuksesta tai muista voimakkaista tunteista johtuvan syömistarpeen hallitsemiseen on kehittää jotakin tekemistä.

Soitto ystävälle voi helpottaa, samoin ikkunaostokset kaupungilla. Myös netistä löytyy monenlaisia putiikkeja, joiden valikoimia selaillessa aika kuluu kuin huomaamatta – eikä syöminen jatkuvasti kalva mielessä. Elokuvankin parissa aika sujuu leppoisasta tai miten olisi, jos viettäisit laatuaikaa kumppanisi kanssa?

5. Jauha purkkaa!

Purukumikin voi auttaa painonhallinnassa. Eräiden tuoreiden tutkimusten mukaan purkan jauhaminen näet helpottaa himoa karkkiin ja pikkupurtavaan.

Pidä kuitenkin huolta, että nakkaat suuhusi ainoastaan xylitolipurkkaa. Siitä on kalorit karsittu minimiin. Niin ikään on syytä huomioida, että suurilla määrillä xylitolia saattaa olla laksatiivisia vaikutuksia. Malta siis välillä heittää purukumi roskiin.

6. Harjaa hampaat!

Onko herkkuhimosi on niin voimakasta, että voit suorastaan tuntea himoitsemasi berlininmunkin tai suklaakonvehdin maun suussasi? Silloin maku kannattaa pestä suusta pois!

Nouse ylös, marssi päättäväisesti keittiön sijasta kylpyhuoneeseen, tartu hammasharjaan ja aloita kuuraaminen. Päätä käsittely hammaslangalla ja raikkaalla suuvedellä. Kaiken kruunaa raikas huulirasva.

Kun suu on superraikas ja puhdas, sitä ei yksinkertaisesti tee mieli liata tahmaisilla ja rasvaisilla herkuilla.

7. Laita lenkkarit jalkaan!

Kun seuraavan kerran olet aikeissa suunnata lähikioskille nappaamaan matkaasi suklaalevyn tai pari, kävelekin päättäväisesti kioskin ohi.

Raikas ulkoilma ja pieni liikunta rauhoittavat herkkujen perään haikailevaa mieltä ja selvittävät ajatuksia. Jos ulkona on koiranilma, kaiva vihdoin sängyn alla pölyttyvä stepperisi esille tai pinkaise portaat muutaman kerran alhaalta ylös.

Liikuntasuorituksen ei tarvitse olla pitkä tai erityisen rankka, pääasia on, että saat ajatuksesi muualle ja herkuttelun sijaan kulutat kaloreita.

8. Hylkää puhdistetut hiilarit!

Tutkimusten mukaan jotkut ihmiset saattavat ihan oikeasti tulla riippuvaisiksi puhdistetuista, lyhytkestoisista hiilihydraateista. Näitä hiilihydraatteja on muun muassa valkoisessa pastassa, valkoisessa sokerissa ja vaaleassa leivässä. Mitä enemmän puhdistettuja hiilareita popsii, sitä enemmän niitä himoitsee.

Laihduttajalle puhdistettujen hiilihydraattien himoaminen on ongelma, sillä ne ovat ravintosisällöltään köyhiä ja energiasisällöltään runsaita. Niiden kanssa onkin syytä ottaa käyttöön kovat otteet: karsi ne ruokavaliostasi yksi toisensa perään.

Kaikkia hiilihydraatteja ei silti pidä hylätä, vaan ne kannattaa korvata kokojyvä- ja kuitupitoisilla tuotteilla, kuten pähkinöillä, pavuilla, hedelmillä ja vihanneksilla.

Kommentoi »