Terve.fi

Lähdössä ulkomaanmatkalle? Huomioi tämä lääkkeiden mukaanotossa

Lähdössä ulkomaanmatkalle? Huomioi tämä lääkkeiden mukaanotossa
Mitä ulkomaanmatkailijan pitää tietää ottaessaan mukaan lääkkeitä?

Ulkomaille matkustettaessa moni tarvitsee mukaansa mitä erilaisempia lääkkeitä, joiden kuljettamisessa täytyy kuitenkin huomioida tiettyjä säädöksiä. Mitä matkailijan pitää tietää ottaessaan mukaan lääkkeitä?

Ota mukaan tarvittavat lääkkeet

Se, mihin maahan on matkustamassa, vaikuttaa suuresti siihen, mitä lääkkeitä matkalle kannattaa ja voi ottaa mukaan. Yleisesti ottaen matkailijan kannattaa varata mukaansa mm. seuraavia lääkkeitä:

  • Särky- ja kuumelääke
  • Ripulilääke
  • Mieto kortisonivoide tai antihistamiinitabletteja palaneen ihon ja hyttysten pistojen hoitoon
  • Lääke matkapahoinvointiin, jos tulee helposti pahoinvoivaksi esimerkiksi merimatkan yhteydessä
  • Lisäksi lääkärin kanssa voi neuvotella myös antibioottikuurin saamisesta mukaan matkalle, jos kohteessa on odotettavissa vaikeita suolistoinfektioita.

Mikäli henkilö tarvitsee matkan aikana reseptilääkkeitä, on resepti syytä uusia Suomessa siten, että mukaan otettavat lääkkeet riittävät varmasti koko matkan ajalle ja vielä noin viikoksi siitä eteenpäin. Tosin joissakin matkakohteissa lääkkeet ovat halvempia kuin Suomessa, eikä lainsäädäntö aina edes edellytä reseptiä lääkkeen hankkimiseksi. Tällöin kannattaa kuitenkin tiedostaa, että lääkkeiden harmaatuonnin ja laittoman valmistuksen takia vastaan voi tulla ikäviä yllätyksiä.

Pohjoismaihin (Islanti, Norja, Ruotsi ja Tanska) matkustaessa Suomesta lääkäriltä saatu resepti käy pääsääntöisesti sellaisenaan, joten lääkkeitä on mahdollista hankkia myös määränpäästä.

Kun matkustat ulkomailla, voit matkalta palatessasi tuoda mukanasi lääkkeitä omaan henkilökohtaiseen lääkitykseesi, kunhan otat huomioon tuontia koskevat rajoitukset ja säännöt:

  • lääkevalmisteella tulee olla myyntilupa hankintamaassa (= lääke on laillisesti saatavilla)
  • lääkevalmisteen tulee olla hankittu toimittajalta, jolla on ostomaassa oikeus lääkkeiden vähittäisjakeluun
  • voit tuoda lääkkeitä vain henkilökohtaiseen lääkitykseesi, ja sinun on tarvittaessa pystyttävä osoittamaan se esim. reseptillä tai lääkärintodistuksella
  • Eta-alueelta voit tuoda mukanasi lääkkeitä enintään vuoden käyttöä vastaavan määrän ja Eta-alueen ulkopuolelta enintään kolmen kuukauden käyttöä vastaavan määrän.
  • huumausaineeksi luokiteltavaa lääkevalmistetta voit tuoda henkilökohtaiseen käyttöösi Schengen-valtiosta korkeintaan 30 vuorokauden käyttöä vastaavan määrän ja muusta valtiosta korkeintaan 14 vuorokauden käyttöä vastaavan määrän. Lääkkeen tarpeellisuus on osoitettava reseptillä sekä todistuksella, jonka apteekki myöntää Suomessa myyntiluvan saaneille lääkkeille.

Lähde: Tulli

Muista resepti ja muut todistukset

Lentokentillä on nykyisin tiukat turvatarkastukset, joissa lääkkeiden aitous täytyy pystyä todistamaan. Näin ollen mahdollisen reseptin (tai reseptin kopion) mukana kantamisen lisäksi lääkkeet on hyvä kuljettaa alkuperäisissä pakkauksissaan ohjelappuineen.

Muista, että nesteiden kuljetusta lentokoneissa on rajoitettu. Nesteiksi katsotaan myös erilaiset voiteet ja geelit, jotka tulee pakata käsimatkatavaroissa enintään 100 millilitran kokoisiin pakkauksiin, jotka taas tulee mahduttaa enintään yhden litran kokoiseen uudelleensuljettavaan ja läpinäkyvään muovipussiin. Nestemäisten lääkkeiden aitous on todistettava turvatarkastuksessa pyydettäessä. Finnairin ohjeistuksissa kerrotaan, että nestepakkaukset sisältävä pussi, jotka halutaan kuljettaa matkustamossa, on aina esitettävä turvatarkastuksessa.

Schengen-sopimuksessa piiriin kuuluviin maihin (Suomi, Ruotsi, Norja, Tanska, Islanti, Saksa, Belgia, Ranska, Alankomaat, Itävalta, Luxemburg, Espanja, Portugali, Italia ja Kreikka) matkustettaessa on mahdollisuus hankkia apteekista todistus, jolla yksityishenkilö (vain Suomessa vakituisesti asuva henkilö) voi osoittaa mukanaan kuljettamiensa huumaavien tai psykotrooppista ainetta sisältävien lääkkeiden tarpeellisuus matkustaessaan Schengen-alueella. Lisätietoja saat apteekista ja Lääkelaitoksen sivuilta. Hakemuksen löydät täältä.

Jos olet diabeetikko, on sinun hyvä kuljettaa mukana todistusta neulojen tarpeesta.

Itselle välttämättömät lääkkeet on aina syytä kuljettaa käsimatkatavaroissa, sillä ruumaan menevä laukku voi kadota.

Tee lista lääkkeistäsi – muista vaikuttavien aineiden käännökset

Ulkomaille lähtiessä voi olla järkevää tehdä lista kaikista lääkkeistä, joita voi tarvita ja joita sinulla on mukana. Listassa olisi hyvä lukea lääkkeen annostus, kauppanimi sekä vaikuttava aine myös muilla tarvittavilla kielillä. Muutenkin tulliviranomaisia varten voi olla syytä laatia englanninkielinen selonteko (tai lääkärintodistus) käytettävien lääkkeiden laadusta ja tarpeellisuudesta. Matkasanastoa laatiessa on hyvä sisällyttää siihen myös omien sairauksien vieraskieliset nimet.

Julkaistu: 3.6.2010
1 kommentti