Terve.fi

Lääkkeet voivat vähentää ADHD-potilaiden liikenneonnettomuuksia

Lääkkeet voivat vähentää ADHD-potilaiden liikenneonnettomuuksia
ADHD-tarkkaavaisuushäiriötä potevat joutuvat liikenneonnettomuuksiin tavallista todennäköisemmin. Lue lisää.
Julkaistu 31.5.2017

ADHD-tarkkaavaisuushäiriötä potevat joutuvat liikenneonnettomuuksiin tavallista todennäköisemmin, tutkimuksista tiedetään. Tuo riski kuitenkin pienenee selvästi, jos potilas saa ADHD:n hoidossa käytettäviä psykostimulanttilääkkeitä.

Tiedot käyvät ilmi tuoreesta tutkimuksesta, jossa psykostimulanttilääkitysten ja liikenneonnettomuuksien yhteyttä selvitettiin yli 2,3 miljoonan yhdysvaltalaispotilaan rekisteritietojen avulla. Potilaat olivat keskimäärin 32-vuotiaita ja heistä 84 prosenttia sai ainakin yhden lääkereseptin kymmenvuotisen seurannan aikana.

Tulosten perusteella potilaat joutuivat auto-onnettomuuksiin todennäköisemmin kuin samanikäiset terveet, mutta riski oli selvästi pienempi jaksoina, jolloin potilas oli lääkityksellä. Verrattuna jaksoihin, jolloin potilas ei ollut lääkityksellä, auto-onnettomuusriski oli noin 40 prosenttia pienempi lääkityksen aikana. Tämä havaittiin sekä miehillä että naisilla iästä riippumatta.

Jos havainnot pitävät paikkansa ja lääkkeiden ja liikenneonnettomuuksien välinen yhteys osoittautuu kausaaliseksi, psykostimulanttilääkitykset voisivat estää noin viidenneksen ADHD-potilaiden liikenneonnettomuuksista, tutkijat arvioivat.

Suomessa ADHD eli aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö on noin 2–3 aikuisella sadasta. Häiriön keskeiset oireet ovat tarkkaamattomuus, ylivilkkaus ja impulsiivisuus.

Lue lisää:

Kommentoi »