Terve.fi

Lääkkeet lastentautien hoidossa

Lääkkeet lastentautien hoidossa
Millaisesta lääkityksestä on apua lapsen yökasteluun? Voiko vauvalle antaa Nasolinia tukkoisen nenän aukaisemiseksi? Onko vesirokkoa ehkäisevän rokotteen antaminen lapselle tarpeellista? Voiko lapselle antaa lääkkeeksi asetyylisalisyylihappoa? Millaista lääkehoitoa käytetään lapsen korvatulehduksen hoitoon? Millainen kipulääke sopii lapselle parhaiten?
Julkaistu 18.6.2012

Millaisesta lääkityksestä on apua lapsen yökasteluun?

Desmopressiinilääkkeen on todettu nopeuttavan virtsan määrä säätelevän vasopressiinihormonin vuorokausirytmin kypsymistä. Muuten se ei vaikuta lapsen omaan hormonitoimintaan mitenkään. Sen pitkäaikaisestakaan käytöstä ei ole mitään muuta haittaa kuin rahanmeno.

Voiko vauvalle antaa Nasolinia tukkoisen nenän aukaisemiseksi?

Vauvalle voidaan antaa lapsille tarkoitettuja Nasolin-tippoja, joiden pitoisuus on pienempi kuin aikuisten tippojen, mutta sama kuin suihkeessa. Suihkeessa vaikuttavaa ainetta voi tulla kuitenkin enemmän kuin tippa-pullosta (pipetillä). Suositeltavia ovat lasten Nasolin-tipat, jota ennen voi laittaa keittosuolatippoja ja imeä vauvan nenästä liman erityisellä tähän tarkoitukseen tehdyllä, apteekista saatavalla imulaitteella. Tällöin tipat pääsevät vaikuttamaan limakalvoilla paremmin, ja nenä aukeaa helpommin.

Onko vesirokkoa ehkäisevän rokotteen antaminen lapselle tarpeellista?

Rokotus ei ole välttämätön, mikäli lapsi on täysin terve. Rokotusta pitäisi käyttää vain siinä tapauksessa, että sairaudesta olisi huomattava riski potilaan muun perussairauden takia. Rokote antaa tehokkaan suojan vesirokkoa vastaan, mikäli sellainen päädytään antamaan.

Voiko lapselle antaa lääkkeeksi asetyylisalisyylihappoa?

Asetyylisalisyylihappoa sisältäviä lääkevalmisteita ei suositella käytettäväksi lapsille, koska niillä epäillään olevan yhteys Reyen oireyhtymän syntymiseen. Tämä oireyhtymä on hyvin harvinainen, mutta vakava ja sitä esiintyy lapsilla. Oireyhtymä aiheuttaa vakavia maksa- ja aivovaurioita. Vakavimmillaan se voi johtaa kehitysvammaisuuteen tai jopa ennenaikaiseen kuolemaan. Reyen oireyhtymän vuoksi lapsille tarkoitetut asetyylisalisyylihappoa sisältävät valmisteet on poistettu markkinoilta.

Millaista lääkehoitoa käytetään lapsen korvatulehduksen hoitoon?

Välikorvatulehduksen hoitoon voidaan antaa ensiapuna tavallisia lasten tulehduskipulääkkeitä (parasetamoli sekä ibuprofeeni) sekä puuduttavia korvatippoja. Korvatippoja ei anneta, mikäli lapsen korvista vuotaa eritettä. Välikorvatulehdukset parantuvat usein itsestään. Joissakin tapauksissa kuitenkin suositellaan antibioottikuuria, jonka pituus on yleensä viisi vuorokautta. Antibiootteina käytetään ensisijaisesti amoksisilliiniä tai V-penisilliiniä.

Millainen kipulääke sopii lapselle parhaiten?

Lapsen kipulääkkeenä voidaan käyttää parasetamolia ja ibuprofeenia. Parasetamolia suositellaan astmaa sairastavalle lapselle sekä imeväisikäiselle lapselle. Ibuprofeeni sopii yli 1-vuotiaalle lapselle. Ibuprofeenin etu on siinä, että se poistaa myös tulehdusta, joka on usein kivun aiheuttaja. Lääke on hyvä antaa mahdollisimman pian kivun alkamisesta. Vaikutus alkaa noin tunnin kuluttua ja kestää 6-8 tuntia.

Kommentoi »