Terve.fi

Lääkäri: Selkäkivun syy tärkeä selvittää

Lääkäri: Selkäkivun syy tärkeä selvittää
Julkaistu: 2.3.2012

Osteoporoosi haurastuttaa luuta joka puolella kehoa, myös selkärangassa. Omia selkäkipujaan olisikin syytä tarkkailla herkällä korvalla, sillä esimerkiksi Yhdysvalloissa osteoporoosista johtuvia selkärankamurtumia diagnosoidaan vuosittain peräti 750 000. Suomen väkilukuun suhteutettuna se tarkoittaisi täälläkin yli 10 000 tapausta vuodessa.

”Murtuma saattaa tulla hyvin helposti”

Suomalaisilla on tunnetusti korkea kynnys hakeutua lääkäriin, varsinkin jos vamman syytä ei päällepäin selkeästi näy. Yleislääketieteen erikoislääkäri Nils Kyrklund Vantaan Lääkärikeskuksesta kannustaa ripeyteen.

- Selkäkipujen kanssa tuskailevan tulisi hakeutua lääkäriin aina, kun on pienikin epäily mahdollisesta murtumasta. Osteoporoositaudissa murtuma saattaa tulla hyvinkin helposti, Kyrklund huomauttaa.

Selkärankamurtuman ja vaarattomamman, esimerkiksi venähdyksestä johtuvan selkäkivun erottaminen ei ehkä maallikolta onnistu, mutta joitakin tyyppioireita voidaan nimetä. Kipu esimerkiksi kohdistuu useimmiten yläselän alueelle.

- Selkärankamurtumassa on tavallisesti takana vamma, kaatuminen, putoaminen, voimakas tönäisy tai muu vastaava. Myös raskaan esineen nostaminen saattaa heikkoluisella aiheuttaa murtuman. Koputus- ja tärähdysarkuus ovat tyypillisiä, erittelee Kyrklund.

- Kipukohta on paikallinen ja huolellisella kliinisellä tutkimuksella pystytään jopa sanomaan, mikä nikama aristaa.

Kolme tärkeää: tukiliivi, lääkitys ja liikunta

Selkärankamurtumaa seuraa ensin akuutti kipu, joka ilman oikeanlaista hoitoa on vaarassa muuttua krooniseksi kivuksi. Murtuman ja sen taustalla olevan osteoporoosin pikainen diagnosoiminen olisi tärkeää myös siksi, ettei murtumia synny lisää.

Nils Kyrklundin mukaan erityyppisille selkärankamurtumille on olemassa erilaisia diagnosointi- ja hoitokeinoja.

- Röntgen-kuvaus näyttää murtuman tyypin, magneettikuvaus taas sen, onko murtuma tuore vai vanha. Instabiilit eli huonosti itsekseen parantuvat murtumat ovat onneksi harvinaisia, mutta ne tulee halvausvaaran takia hoitaa operatiivisesti tai ainakin arvioida operatiivisen hoidon tarve.

Näiden lisäksi Kyrklund mainitsee vertobo- ja kyfoblastian, kaksi uudehkoa menetelmää, joissa kasaan painuneita nikamasolmuja hoidetaan ruiskuttamalla niihin luusementtiä.

Tavallisesti selkärankamurtumia hoidetaan kuitenkin ilman leikkauksia, säästävillä ja rajoitetuilla menetelmillä.

- Oikeanlaisella tukiliivillä, riittävällä ja toimivalla kipulääkityksellä ja mahdollisesti luulääkitystä tehostamalla. Turvalliset liike- ja liikuntaharjoitteen aloitetaan siinä vaiheessa, kun tauti antaa siihen mahdollisuuden, Kyrkund kertoo.

Lähteet: LL, yleislääketieteen erikoislääkäri Nils Kyrklund, Spine-Health.com

Kommentoi »