Terve.fi

Lääkäri hyppäsi sairaalamaailmasta lääkeyhtiön palvelukseen

Lääkäri hyppäsi sairaalamaailmasta lääkeyhtiön palvelukseen

Olihan se hyppäys! Lääketeollisuus ja lääkeyhtiöt ovat työpaikkoja myös lääkäreille. Lue mitä kertoo työstään lääkäri, joka vaihtoi työpaikkaa sairaalasta lääkefirman palkkalistoille.
Teksti Sanna Tarvainen
Mainos

Paula Vesterinen piti työstään Malmin sairaalassa. Kohdalle sattui kuitenkin työtarjous, joka herätti uteliaisuuden. Jos en nyt katso tätä korttia, niin katsonko koskaan, ajatteli lääkäri. Olihan se hyppäys.

Ei siitä ole kuin vajaa vuosi, kun Vesterinen (kuvassa alhaalla) työskenteli vielä osastonlääkärinä Malmin sairaalassa ja hoiti monenlaisia sydänpotilaita. ”Harrastuksenaan” hän teki – ja tekee yhä – sepelvaltimotautipotilaiden biomarkkeritutkimusta.

– En ollut tyytymätön, vaan viihdyin työssäni. En aktiivisesti hakenut muuta työtä, vaan minut rekrytoitiin.

[[{"fid":“29654”,“view_mode”:“default”,“fields”:{"format":“default”,“field_tags[und]”:“Paula Vesterinen, paula, Vesterinen, lääkärin arjessa”,“field_file_image_alt_text[und]0[value]”:"",“field_folder[und]”:“11850”,“field_file_image_title_text[und]0[value]”:""},“type”:“media”,link_text,“attributes”:{"height":330,width,“class”:“media-element file-default”}}]]
 

– Lähdin oikeastaan uteliaisuuttani. Kai uteliaisuus kuuluu luonteenpiirteisiin. Ajattelin että jos haluan tämän kortin katsoa, ehkä se kannattaa tehdä tässä vaiheessa, kun on suurin piirtein puolet työurasta jäljellä: parikymmentä vuotta takana ja ehkä parikymmentä edessä.

– Olihan se iso hyppäys. Siihen asti olin tehnyt kliinistä työtä ja hoitanut potilaita. Sitten yhtäkkiä ei ollutkaan potilaita. Pidän sillä tavoin kiinni kliinisestä osaamisesta ja tuntumasta, että teen edelleen päivystystyötä ja iltavastaanottoja.


– Toki tieteellinen substanssi on samaa sairaalamaailmassa ja nykyisessä työssäni: pääasiassa sydän- ja verisuonitautien ja sisätautien sairauksia.

Mielikuvat eivät ole henkilökohtainen loukkaus

Vesterinen on viihtynyt hyvin lääkeyhtiön palveluksessa. Hän sanoo saaneensa lisää varmistusta ja ensikäden tuntumaa siihen, miten huolellisesti ja monin eri tavoin esimerkiksi lääkkeiden turvallisuus pyritään varmistamaan.

Jos jollakulla on lääkeyhtiöistä käsitys ”piinkovina voitontahkoajina” tai ”tutkimustiedon pimittäjinä”, ei Vesterinen ota mielikuvia henkilökohtaisena loukkauksena. Mutta ei hän myöskään yhdy tällaisiin käsityksiin.

– Omalla kohdallani kuva lääketeollisuudesta on vain parantunut sisältä päin katsoessa. Se ajattelutapa on vahvistunut, että lääkeyritykset tekevät vastuulista työtä. Lääkkeisiin liittyvät prosessit ovat hyvin tarkkoja.
 

Sopivasti työpainetta ja joustavat aikataulut

Työpainetta on nykytyössä sopivasti – ja samoin Vesterinen koki sairaalassakin. Aikataulut ovat kuitenkin lääkeyhtiön palveluksessa joustavammat. Projekteilla on toki määrätyt deadlinensa ja siinä välissä kokouksia, mutta muutoin työn voi hoitaa jouhevasti, joskus esimerkiksi kotoa käsin.

Työnkuvaan kuuluu esimerkiksi tarkistaa lääkeyhtiön koulutus- ja markkinointimateriaalia lääketieteellisestä näkökulmasta. Lisäksi Vesterinen valmistelee esityksiä asiantuntijoille ja pitää esityksiä myös itse. Hiljakkoin tehtiin esimerkiksi PCSK9-estäjiin liittyvä tietoisku, joka on tarkoitettu lääkäreille, ja sitä varten videoitiin Vesterisen esitys.

– Tärkeä osa työtäni on vastata lääkärien esittämiin kysymyksiin lääkkeistämme, lääketieteellisten ja tutkimuksellisten näkökohtien osalta.

Vesterinen on mukana työssä myös silloin, kun esimerkiksi lääkkeiden korvattavuushakemuksissa tuodaan esille lääketieteellisiä näkökohtia.

Matkustamista erilaisiin kongresseihin ja tapaamisiin on jonkin verran, niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Maaliskuussa ei ollut yhtään reissua, mutta joskus matkoja voi sattua viikon välein.
 

Vastapainoksi avantoon

Lasten kanssa kuluu ”150 prosenttia” Vesterisen vapaa-ajasta. Välillä hän kuitenkin pulahtaa avantoon, kuopsuttaa pihaa, lukee ja tapaa ystäviä.

Tänäkin aamuna on käynyt niin, ettei Vesterinen ole ehtinyt Kuusijärven avantouintipaikalle. Ei siksi, ettei hän olisi herännyt tarpeeksi ajoissa. Hän on aamuvirkku.

Mutta Kuusijärven avantouintipaikka aukeaa vasta yhdeksältä. Siihen mennessä Vesterinen on ehtinyt tehdä töitä jo pari tuntia.

Lääkeyhtiön asiantuntijalääkärin työhön ei kuulu potilastyötä. Yritän kompensoida tätä niin, että teen ajoittain iltatyötä ja päivystän.

Kuka?

Paula Vesterinen työskentelee asiantuntijalääkärinä lääkeyhtiö Sanofin palveluksessa. (Viimeisin työpaikka ennen sitä Malmin sairaalassa osastonlääkärinä.)

Tekee sivutöinä potilastyötä kaupungin sairaalan iltavastaanotolla ja yksityisvastanotolla, joskus myös päivystyksiä.

Valmistunut lääkäriksi Helsingistä 1996.

Työskennellyt eri puolilla Suomea, ensimmäiseksi Pieksämäellä ja sen jälkeen aika pitkään Kotkassa.

Ruotsissa töissä pari vuotta.

Väitöskirja 2007 EKG-diagnostiikan parantamisesta sydäninfarktin ja iskemian havaitsemisessa.
 

Sisätautien erikoislääkäriksi 2010. Kardiologian erikoislääkäriksi 2012.

Erikoistumisen jälkeen ja lomassa osastonlääkärinä Meilahden ja Peijaksen sairaaloissa, teho-osastolla ja tehovalvonnassa sekä poliklinikalla.
 

Nykytyön plussia ja miinuksia

+Aikataulujen joustavuus. Jos tulee esimerkiksi tehtyä ylityötunteja, niitä saa pidettyä pois. Lomat voi pitää samaan aikaan, kun lapsillakin on lomaa. Sairaalamaailmassa piti enemmän sovitella.

+Ei päivystysvelvoitetta, mutta mahdollisuus tehdä päivystyksiä omalla ajalla.

+Saa syventyä työaikana tieteellisiin artikkeleihin ja ammattikirjallisuuteen. Tein sitä ennen työajan ulkopuolella.

- Lääkeyhtiön asiantuntijalääkärin työhön ei kuulu potilastyötä. Yritän kompensoida tätä niin, että teen ajoittain iltatyötä ja päivystän.

Päiväkirjamerkinnät: kaksi erilaista työpäivää

18.4.2016

7:05 työpaikalle: sähköposteihin vastaaminen, tiedeuutisten lukeminen
8:30 esityksen valmistelua toukokuun palaveriin
9-10 palaveri markkinoinnin ja myynnin kanssa
10-11 palaveri medikalien kanssa.
11-12 valmistautuminen HILA-kokoukseen palaveri
12-13 lounas
13-14:30 valmistautuminen HILA-kokoukseen
14:30-15:00 Tapaaminen HILA:n edustajien kanssa
15:15-16:15 Koulutus-/markkinointimateriaalin tarkastamista

19.4.2016

6:30 aamu-uinti uimahallissa
8:00-15:30 kotikoneella työskentelyä: esitysten valmistelua (asiantuntijoille, palaveriin), sähköposteihin vastaamista.

 

Ehdota haastateltavaa Lääkärin arjessa -juttusarjaan sähköpostilla (uutiset@tervemedia.fi).
 

Vesterisen puhelinhaastattelu tehtiin 20.4.2016.

Lue myös:

“Ihmiselle pitää antaa mahdollisuus tulla kuulluksi”, sanoo vanhuksia hoitava lääkäri

Psykiatri ja jokapaikanhöylä. Millainen oli tämän työntekijän tavallinen torstai?

Antti Heikkilä – miten vastarannan kiiski jaksaa?

Julkaistu: 9.5.2016