Terve.fi

Kynsisienen oireet

Kynsisienen oireet
Kynsisieni esiintyy useimmin varpaankynsissä. Kynsisienen oireita ovat värimuutokset kynnen kärjessä ja sivuissa. Lue lisää kynsisienen oireista.
Julkaistu: 15.4.2018
Kynsisieni on tavallisimmin varpaankynsissä (ks. kuva). Usein se on yhdessä tai korkeintaan muutamassa kynnessä, tyypillisimmillään isovarpaassa. Sormien kynsissä kynsisientä tavataan noin viisi kertaa harvemmin kuin varpaan kynsissä, eikä juuri koskaan ilman samanaikaista varpaan kynnen tulehdusta. Kynsisieni on yleensä aikuisten sairaus ja se on lapsilla harvinainen. Valtaosa kynsien sieni-infektioista on silsasienten aiheuttamia, jolloin puhutaan myös kynsisilsasta.
Tavallisimmin kynsisilsa alkaa kynnen kärki- tai sivuosien juostemaisista, kellertävistä värimuutoksista. Täältä kynsisilsa etenee kohti kynnen keskustaa ja tyveä. Edetessään kynsisilsa paksuntaa ja haurastuttaa kynttä. Harvinaisempi kynsisilsan muoto on pinnallinen valkoinen kynsisilsa, joka on kynsilevyn pinnan sairaus. Kaikki kynnen sieni-infektiot voivat johtaa dystrofiseen (dystrofia = surkastuminen) kynsisilsaan, joka tuhoaa kynnen. Usein kynsisilsapotilaalla on myös jalkapohjan tai varvasvälin sieni-infektio.
Kaikki kynnen paksuuntumat ja epämuodostumat eivät ole silsaa. Esimerkiksi huonosti istuvan kengän jatkuva hankaus johtaa helposti varpaankynnen osittaiseen irtoamiseen ja paksuntumiseen, mikä voi muistuttaa kynsisilsaa. Myös psoriasikseen liittyy kynsimuutoksia, jotka silloin tällöin muistuttavat kynsisilsaa. Nämä muutokset ovat kynsisilsasta poiketen selvemmin nähtävissä sormien kuin varpaan kynsissä.
Lähteet:
Matti Hannuksela, Sirkku Peltonen, Timo Reunala, Raimo Suhonen (toim.), Ihon ja kynsien sieni-infektiot, Ihotaudit, Kustannus Oy Duodecim, 2011.
Sieni-infektiot ihossa, hiuksissa ja kynsissä (diagnostiikka), Käypä hoito- suositus, 2010.
Kommentoi »