Terve.fi

Kynsisienen hoito

Kynsisienen hoito
Kynsisienen hoitoa voidaan tehdä paikallishoitona amorolfiinilakan avulla. Tehokkain tapa kynsisienen hoitoon on lääkehoito.
Julkaistu: 15.4.2018
Sieni-infektion diagnoosi perustuu kliiniseen kuvaan ja sieninäytteen tutkimiseen. Sieni-infektion diagnoosiin tarvittava näyte otetaan sienen etenemisvyöhykkeestä syvältä terveen ja sairaan kynnen rajalta. Kynnestä leikataan kynnen kärkiosa pois ja näytettä kaavitaan kynsilevyn alta ja kynsipohjasta. Myös kynnestä viallisesta kerroksesta vuollaan ohuita lastuja näytteeksi. Silsaa ei saa olla hoidettu edeltävästi ennen näytteen ottamista, vaan hoidon ja näytteenoton välillä tulee suun kautta otettujen lääkkeiden kohdalla olla vähintään kuusi kuukautta ja paikallishoitovalmisteilla (esim. jauhe, voide) kuusi viikkoa ja amorolfiinilakalla kolme kuukautta.
Kynsisilsa ei parane itsekseen. Toisaalta, mikäli kynsisilsan aiheuttama haitta on potilaalle pelkästään kosmeettinen, ei sitä suinkaan aina ole syytä hoitaa - etenkään kun ottaa huomioon paitsi lääkehoitojen hinnan, myös pitkän keston, suhteellisen huonon tehon ja runsaat yhteisvaikutukset muun lääkityksen kanssa.
Kynsisilsan paikallishoitona voidaan käyttää amorolfiinilakkaa, joka auttaa vain aivan kynnen kärjessä tai pinnalla sijaitsevaan sieni-infektioon. Hoitoa jatketaan kerran viikossa, kunnes kynsi on täysin parantunut. Hoitoaika saattaa olla jopa 12 kuukautta varpaiden kynsissä ja sormien kynsissä 6 kuukautta. Paksujen ja karstoittuneiden kynsien urealiuotushoito parantaa hoitotulosta. Urealiuotushoidon suorittaa jalkojenhoitaja.
Tehokkain hoito kynsisilsaan on suun kautta otettava terbinafiini, jota annostellaan kerran päivässä kolmen kuukauden ajan varpaan kynsisilsassa ja kuuden viikon ajan sormen kynsisilsassa. Atsoli -lääkkeisiin kuuluvat itrakonatsoli ja flukonatsoli ovat myös käytössä jalkasilsan hoidossa. Itrakonatsolipulssihoidossa potilas ottaa viikon jaksoina kuukauden välein lääkettä. Hoito kestää kolme kuukautta. Sieni-infektioiden hoidossa lääkekuurin kestoaika ei vastaa kynnen paranemisnopeutta, vaan kynteen hakeutunut lääkeaine vaikuttaa siellä kuukausien ajan ja lopullinen hoitotulos on nähtävissä vasta tällöin.
Sieni-infektioiden hoito ei ole täysin ongelmatonta. Suun kautta nautitut lääkkeet saattavat aiheuttaa sivuvaikutuksia ja haitallisia yhteisvaikutuksia joidenkin muiden lääkkeiden kanssa. Lisäksi ne ovat suhteellisen kalliita, hoitotulos ei ole aina täydellinen, eikä kuuri estä taudin uusiutumista.
Lähteet:
Matti Hannuksela, Sirkku Peltonen, Timo Reunala, Raimo Suhonen (toim.), Ihon ja kynsien sieni-infektiot, Ihotaudit, Kustannus Oy Duodecim, 2011.
Sieni-infektiot ihossa, hiuksissa ja kynsissä (diagnostiikka), Käypä hoito- suositus, 2010.
1 kommentti