Kynsiongelmiin kuuluvat kynnen värin, muodon ja koostumuksen muutokset. Syynä näihin voi olla ulkoiset tekijät, kuten ahdas kenkä, ja sisäiset tekijät, kuten ihosairaudet. Tavallisimpia jalkojen kiputiloja ovat paksuuntunut kynsi, lohjennut kynsi (kynsipiikki), kynnenalainen verenvuoto ja sisäänkasvanut kynsi. Edellä mainituissa omahoidoksi riittää usein paineen poistaminen varpaan alueelta eli jalkineiden vaihtaminen tilavampiin sekä mahdollisesti varpaiden erottajan käyttö.
Jos yksi kynsi on paksuuntunut, syy on ulkoinen. Jos taas kaikki kynnet paksuuntuvat, syynä voi olla esimerkiksi ikääntyminen, diabetes tai ihosairaus. Myös jatkuva matalakärkisten tai liian ahtaiden kenkien käyttö aiheuttaa rasitusta kynnen juureen.
Paksuuntunutta kynttä on helpompi leikata, kun sitä rasvaa säännöllisesti. Kynttä voi myös ennen leikkausta viilata ohuemmaksi. Erityisen tärkeä on kuitenkin hoitaa syytä ja valita kengät siten, että kärjessä on riittävästi tilaa. Kynnen kasvua voi normalisoida myös säännöllisellä varpaiden oikaisijan käytöllä.
Kynnenalaista verenvuotoa voi esiintyä, jos varvas tökkii liian lyhyen tai matalakärkisen kengän kärkeen. Kävelylenkki tällaisilla kengillä voi jopa irrottaa kynnen. Myös kynteen kohdistuva trauma voi aiheuttaa kynnenalaiseen verenvuotoon. Verenvuodosta riippuen kynsi voi irrota kokonaan tai osittain. Irronneen kynnen voi teipata paikoilleen suojaamaan ihoa. Kipua voi estää suojaamalla varpaanpää putkisuperlonilla. Kynnen irrotessa ihoa kannattaa rasvata, jotta kynsipatja ei kutistuisi ja kasvattaisi uutta kynttä sisäänpäin.
Sisäänkasvaneessa kynnessä kynnen reuna painautuu kynsivalliin. Vaivaa voi pahentaa sukan tai kynnen puristus. Kynnet suositellaan leikattavaksi varpaan pään muotoisesti siten, että reunat jätetään pyöristämättä. Juuri pyöristetyt kynnet alkavat helposti kasvaa ihoon päin. Tarvittaessa voidaan käyttää myös kynnenoikaisuhoitoa, jossa kynnen kasvua ohjataan oikeaan suuntaan. Kynsivalli voi myös tulehtua, jolloin se punoittaa kipuilee ja jopa märkii. Hoitona voi käyttää antibakteerista ainetta, tulehduskipulääke taas rauhoittaa tulehdusta ja kipua. Joskus myös antibioottihoito on tarpeen. Lisäksi on syytä varmistaa, ettei sukka tai kenkä paina kynttä.
Kynsisilsassa kynsi muuttuu usein sameaksi, kellertäväksi, kuluneeksi ja lahoksi. Silsasieni leviää kynnen alla ja voi lopulta irrottaa kynnen alustastaan. Silsaa voi olla myös varvasväleissä ja jalkapohjissa. Kynsisilsaa epäillessään, kannattaa hakeutua hoitoon ajoissa, sillä varhain aloitettu hoito tepsii parhaiten. Kynsisilsan hoito on pitkä prosessi, joka kestää usean kuukauden ajan. Itse isovarpaan kynnen kasvukin kestää aikuisella noin vuoden. Lääkehoitona voidaan käyttää sisäisesti otettavia sienilääkkeitä, joka usein yhdistetään paikallishoitona annosteltavaan lääkelakkaan. Lääkehoidon tukena voi käyttää ilmavia sukkia ja kenkiä. Varvasjumppa taas parantaa ääreisverenkiertoa ja edistää osaltaan paranemista. Varpaiden virheasento tulee tarvittaessa korjata varpaidenoikaisijalla.